Witam.

Mam pewien problem, wiec o pomoc zwracam sie do osob, ktore sa biegle w temacie (fachowcow).

Otoz w dniu 20 czerwca rozwiazano ze mna umowe o prace, ale jeszcze w czasie wypowiedzenia, zachorowalam i zwolnienie jest kontynuowane do dnia 26 lipca. Za okres choroby, w ktorym bylam jeszcze na wypowiedzeniu, czyli pierwsze 10 dni az do 20 czerwca zaplacil mi poprzedni zaklad pracy, natomiast za okres od 21 czerwca do 26 lipca powinien mi zaplacic ZUS i teraz zaczyna sie moj problem, poniewaz oprocz poprzednio wykonywanej pracy (stosunek umowa o prace) zatrudniona jeszcze jestem w firmie akwizycyjnej na umowe zlecenie, w ktorej tak naprawde od praktycznie roku nie przynosze zadnego zysku, poniewaz zaprzestalam wykonywania tej dzialalnosci. Prace te traktowalam jako dodatkowe zrodlo dochodu, z racji tego iz jakiekolwiek pieniadze zarabialo sie dopiero po sprzedazy okreslonego produktu (prowizje, premie, bez stalego wynagrodzenia). Zwolnienia lekarz wystawial mi na zaklad pracy, w ktorym zatrudniona bylam na umowe o prace, lecz Zus stwierdzil, ze bedac nadal zatrudniona na umowe zlecenie, ta powinnosc splywa na firme, z ktora zwiazana jestem z tytulu umowy zlecenie i wzywa do zlozenia druku ZUS Z-3a.
Jest to dal mnie sytuacja bardzo niejasna, poniewaz ja praktycznie oprocz paru groszy, ktore zarobilam na jesien zeszlego roku od tego czasu nie otrzymalam zadnego wynagrodzenia.
I w zwiazku z tym mam pytania:

1. Ile i w jaki sposob zostanie naliczone mi chorobowe z tytulu umowy zlecenie skoro ja nie wykazuje w tej firmie zadnego dochodu.?
2. Czy (to sytuacja hipotetyczna) sprawe zalatwiloby ewentualne dogadanie sie z firma, z ktora jestem zwiazana umowa zleceniem, i rozwiazaliby ze mna umowe z data przed 20 czerwca?

Pozdrawiam