9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 Zapłata za rejestrację w serwisie int.
~Epradel. (89.206.5.*)
 17:31 29-07-2010 

Witam mam problem z którym wiąze się moje pytanie. Kilka tygodni temu szukalam przez internet pracy, wysyłałam CV na różne ogłoszenia. Jedna z ofert, którą dostałam w odpowiedzi była agencja modelingu, która "zaprosiła" mnie do zarejestrowania sie na ich stronie. Zrobiłam to. Po 10 dniach dostałam maila, w którym było napisane:
"Zgodnie z naszym regulaminem (który został zaakceptowany)
minęło 10 dni o dnia rejestracji w naszym serwisie,
prosimy o uiszczenie opłaty rejestracyjnej w wysokości 50 zł w terminie 5 dni.

W załączniku znajduje się druk wpłaty.
Opłata rejestracyjna jest jednorazowa,
jest to jedyna kwota pobierana od użytkownika.

Po zaksięgowaniu wpłaty Twoje konto będzie aktywne,
a Twoja kandydatura zostanie przekazana zleceniodawcy."
Zignorowałam tego maila, potraktowałam jak spam. Ale potem przyszedłl kolejny, w którym już zagrożoną mi sądem, i kwota jaka miałam zapłacić wzrosła do prawie 280zł. Czy to ma podstawe prawną? Czy ich działanie jest zgodne z prawem?

~gość (89.206.5.*)
 18:21 29-07-2010 

Fragment regulaminu mówiący o zapłacie (niestety przed rejestracją z głupoty nie czytałam, zazwyczaj są tam moło istatne rzeczy, tym razem właśnie wplątałam się w jakieś wezwania do zapłaty):
6. Rozpoczęcie świadczenia usługi z Wieczorek and partner LTD odbywa się poprzez wypełnienie kwestionariusza i zaakceptowaniem Regulaminu. Po 10 dniowym okresie testowym pobierana jest jednorazowa opłata rejestracyjna w wysokości 50 zł. Wypełniony kwestionariusz jest potwierdzeniem świadczenia usługi.

7. Opłata rejestracyjna jaką ponosi użytkownik nie jest opłatą za pośrednictwo a jedynie opłatą za rejestrację oraz obsługę profilu użytkownika na stronie www.ag-rek.com

8. W przypadku jeśli kandydat nie spełni oczekiwań naszych klientów, opłata rejestracyjna nie zostanie zwrócona.
9. Użytkownik ma prawo do rezygnacji z usług naszego serwisu bez ponoszenia żadnych kosztów w okresie 10 dni od daty rejestracji.
10. Aby zrezygnować należy złożyć pisemne oświadczenie, w terminie 10 dni od momentu rejestracji w naszym serwisie, które należy wysłać na adres: kontakt@ag-rek.com. Po upływie 10 dni jeżeli użytkownik nie zgłosił rezygnacji, jest zobowiązany do wniesienia opłaty za usługę rejestracyjną w terminie 5 dni.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur