9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 Służebność przejazdu,przechodu i przegonu w świetle dzisiejszego prawa.
~gość (83.17.226.*)
 21:04 23-11-2009 

Sąd przyznał po moim gruncie -zasiedzenie służebnosci drogi czyli służebnosć przejazdu,przechodu i przejazdu.Proszę o dokładną definicje w świetle dzisiejszego prawa co to dla mnie oznacza? Jakie prawa ma ta osoba,której przyznano taką służebnośc?JA jestem właścicielem i ja płacę podatek i również korzystam z tego nieutwardzonego przejazdu.Czy ta osoba może starac się o drogę konieczną skoro dostęp do drogi publicznej ma drogą gminną ,również nieutwardzoną.Przejazd po moim gruncie jest korzystniejszy!Jak często ta osoba powinna korzystać z takiej służebności by jej nie utracić.Czy mogę z jakiegoś powodu znieśc taką służebnośc,która po moim gruncie wynosi 1.20mJak mam się zachować jeśli osoba ta przekroczy tę szerokośc lub zacznie np:utwardzać drogę itp.Proszę o wyczerpującą odpowiedz!!

~Konio (192.168.32.*)
 12:07 25-11-2009 

nie zaśmiecaj fajnego forum swoimi wpisami, które nijak mają się do danej kategorii tematycznej!

15:29 07-12-2009 

Grupa: Spec-prawnicy
Tematykę służebności gruntowych regulują przepisy art. 285-295 kc
Więcej na temat służebności gruntowych dowie się Pan z następujących artykułów:
http://wieszjak.pl/szukaj?q=s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87+przechodu&x=0&y=0&c=1
Należy odróżnić służebność drogi koniecznej od służebności przechodu czy przejazdu. Do istnienia tych ostatnich nie wymagana jest „konieczność” ich utrzymywania.
Służebności wygasną jeżeli nie będą wykonywane prze okres 10 lat.
Może Pan żądać zgodnie z art. 294 kc zniesienia tych służebności. Przesłanką zniesienia służebności w tym trybie jest „zmiana stosunków” a więc muszą powstac nowe, szczególne okoliczności, które by to usprawiedliwiały.
Na podobnych zasadach może Pan domagać się zmiany wykonywania służebności zgodnie z art. 291 kc.
Choć wiąże się to dla Pana z dodatkowymi kosztami (art. 289 kc), to warto by wytyczyć „ogrodzeniem” i szlabanem tą część działki z której ma korzystać uprawniony ze służebności. W ten sposób będzie Pan miał pewność, że służebność jest wykonywana zgodnie z jej treścią.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur