9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 Intercyza a majatek małzonka
 11:02 28-01-2010 

Pozostaje w rozdzielnosci majatkowej z mężem od wielu lat. Udało mi się go namówić aby majatek darowany przez ojca aktem notarialnym tylko dla niego przepisał na mnie, ponieważ nie idzie mu w firmie i obawiam sie ,ze w razie czego zabierze to komornik Mam pytanie:
1. czy mąż na podstawie aktu notarialnego stwierdzajacego,ze on jest włascicielem, może u notariusza przekazać na mnie nieruchomość w sytuacji gdy fakt o tym,że to mój mąż jest właścicielem nieruchomości w ksiegach wieczystych nie został jescze ujawniony.
2. Czy zatem notariusz dokona przeniesienia własnosci na mnie na podstawie posidanego aktu notarialnego przez męża bez wpisu w ksiege wieczysta. Tę podwójną czynność chcialabym zrobić w ksiegach wieczystych za jednym razem.
Bardzo proszę o informację. Będę wdzieczna bo to jest bardzo ważne.

~Jan Skotnicki (212.75.102.*)
 14:48 28-01-2010 

W takiej sytuacji notariusz powinien dokonać aktu notarialnego. Nabycie własności następuje z chwilą zawarcia umowy a nie wpisu w ksiedze wieczystej (czynność konsensualna)

~agata (83.16.19.*)
 07:25 29-01-2010 

Serdecznie dziekuję za pomoc bo balam się,ze nic nie załatwię.
Jeżeli Pan pozwoli to zadam jescze jedno wazne dla mnie pytanie.
Ponieważ dom jest majątkiem rodzinnym męża i nie chciałabym aby czuł się,że wszystko mu zabieram postanowiłam zrobić mój testament w ktorym po mojej smierci wszystko dom oraz moje osobiste mieszkanie przekażę mężowi.Czy w testamencie moge zastrzec,że mieszkanie spółdzielcze, kupione za pieniądze moich rodziców ma przekazać naszemu synowi ?.
Jeszce raz dziekuję za pomc tak szybka odpowiedź bo w przyszłym tygodniu idę do notariusza.

15:28 15-02-2010 

Witam,

w testamencie moze Pani napiac, co tylko chce i zostawic komu tylko Pani chce.

Prosze jasno napisac co dla kogo i juz.

Pozdrawiam

18:24 06-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Właściwie w testamencie należałoby wskazać jakie udziały w majątku Pani komu przyznaje. Jeżeli zależy Pani na tym aby teraz Pani syn był właścicielem mieszkania (przy założeniu, że jest dorosły), to może Pani darowizną na Niego przenieść prawo do lokalu, zapewniając sobie służebność mieszkania albo jeśli lokal jest na własność zawrzeć umowę dożywocia czyli dożywotnią opiekę za mieszkanie.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Przemysław Gogojewicz

Radca prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur