7 września 2010

Marka, Melchiora

1
 reklamacja obuwia
~Marlena (83.8.26.*)
 17:34 29-01-2010 

Witam mam taki problem przewertowałam całe forum niestety nie do końca wiem co powinnam zrobić. Więc 5.11.2009r. kupiłam kozaki w sklepie. Po dwóch tygodniach oddałam do reklamacji (odklejenie boków ). Dokładnie 31.12.2009r. ponownie musiałam buty oddać do sklepu ponieważ znów rozkleiły się w tym samym miejscu dodatkowo odpadł obcas. Po tygodniu odebrałam "naprawiony" towar. Niestety sytuacja się powtórzyła . Po raz trzeci rozkleiły sie w tym samym miejscu i obcas się poluzował.Właściciel sklepu twierdzi że nie może zwrócić mi gotówki ponieważ obuwie nadaje się do naprawy wystosował mi pismo że odmawia reklamacji " ponieważ klient nie chce po raz trzeci naprawy wymienionych wad (odklejenie boków poluzowanie obcasa) odrzucam możliwość wypłacenia gotówki. obuwie nadaje się do naprawy".Co w takim wypadku czy mogę żądać zwrotu gotówki skoro wada wciąż się powiela.

Sprzedawca zaznaczył również iż wady zostały stwierdzone podczas normalnego użytkowania.

~daria (79.186.160.*)
 18:25 29-01-2010 

witam!zakupiłam buty , które po 3 tygodniach użytkowania rozkleiły się, zdarły się czubki, puściły szwy,materiał z którego został wykonany ten produkt odszedł od reszty, ogólnie mówiąc rozsypały się. złożyłam reklamacje w której moim roszczeniem był zwrot gotówki za felerny towar. ku mojemu zaskoczeniu po upływie 2 tygodni otrzymałam telefon,iż buty są naprawione i czekają na odbiór. Pojechał po ich odbiór okazało się ze zostały sklejone tylko podeszwy reszta wad nie została usunieta, na dodatek wszedzie wystawał klej, jakośc fatalna! W rozpatrzeniu reklamacji specjalista napisal, iż taki stan butów jest oznaka normalnego użytkowania. ABSURD!napisalam odwalanie w którym żądam zwrot gotówki! nie chce tych butów z powrotem ponieważ przekonałam się już o ich jakości! czy mam prawo domagać się zwrotu gotówki??? Co ma teraz zrobic jeśli decyzja będzie rozpatrzona negatywnie???? proszę o poradę

~gość (89.75.51.*)
 12:53 08-03-2010 

W takim przypadku najlepiej udać się do Inspekcji Handlowej.

~gość (89.75.51.*)
 13:02 08-03-2010 

Z tego co Pani pisze buty raczej nie nadają się do dalszego użytkowania radziłabym zasięgnąć opinii rzeczoznawcy lub oddać sprawę do sądu. Może Pani zażądać zwrotu gotówki, ale sklep może Pani odmówić niestety.Jeżeli jest Pani pewna swoich racji to proponuję oddać sprawę do sadu i poprosić o opinię biegłego. Taka opinia kosztuje w granicach 300 zł ale jeżeli jest na Pani korzyść to koszty pokrywa sklep. Ludzie boją się sądów a tam też pracują ludzie :) w razie pytań proszę pisać na adres reklamacje_obuwia@wp.pl

10:02 10-03-2010 

W takiej sytuacji to należy odstąpić od umowy. Żądanie nie zostało spełnione więc w grę będzie wchodził art. 8 ust. 4 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

Zalecam skierować na piśmie do sklepu oświadczenie o odstąpieniu z powodu nieuczynienia w pełni zadość żądaniu naprawy obuwia. Wraz z oświadczeniem należy domagać się zwrotu pieniędzy. A jeżeli sprawa trafi do sądu to warto również udokumentować fakt, że naprawa okazała się niewystarczająca.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur