9 września 2010

Anieli, Aureliego

Znak D-40 strefa zamieszkania. Co oznacza dla Straży Miejskiej w Warszawie...?!
~Olo (83.5.144.*)
 19:15 06-02-2010 

Mieszkam w Warszawie na Ochocie. Przy wjeździe na osiedle stoi znak D-40 strefa zamieszkania. Praktycznie cały czas za tym znakiem na drodze dojazdowej do osiedla stoi kilka samochodów utrudniając ewidentnie ruch.

Dzwoniąc do Straży Miejskiej w Warszawie tel 986 (kilkukrotnie przez ostatni rok) prosząc o interwencję i usunięcie samochodów usłyszałem:
Za tym znakiem jeżeli brak jest miejsc wyznaczonych do parkowania samochody mogą stać i Straż Miejska w Warszawie nie ma podstawy do interwencji.
W przypadku gdyby za tym znakiem było choć jedno wyznaczone miejsce do parkowania to wtedy interwencja jest zasadna i Straż Miejska w Warszawie może wystawić mandat.

Jak to wszystko się ma do:
Zgodnie z art. 2 ustawy z 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108, poz. 908 z późn. zmianami) "strefa zamieszkania" jest to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31.07.2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170, poz. 1393), określa w § 58 definicję znaku D-40 "strefa zamieszkania". Z przepisu tego wynika m.in., że umieszczone w tej strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę (np. progi zwalniające) mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi.

Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji "strefy zamieszkania", to m.in;

* prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
* możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
* prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
* zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.

Pomocy. Ja i moi sąsiedzi chcemy tylko bezpiecznie korzystać z drogi dojazdowej do osiedla.

~gość (87.199.79.*)
 19:46 16-03-2010 

lecz sie ośle

~FatMan (84.205.177.*)
 20:10 16-03-2010 

Może uzasadnisz swoją wyczerpującą odpowiedź?

~brat_maupy (84.205.177.*)
 20:17 16-03-2010 

do Olo: Przeczytaj tuttaj, zwróć szczególnie uwagę na ostatnie akapity.
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/4E7B4B48

~Olo (83.5.161.*)
 13:34 19-03-2010 

do brat_maupy
Dzięki za link. Niestety prawo "pisane" to jedno a interpretacja tego prawa przez podmioty uprawnione do kontroli ruchu drogowego, w tym zwłaszcza Policja i straż gminna (miejska)to osobna sprawa.
Przerabiam (wraz z sąsiadami) ten temat od kilku miesięcy.

Odnośnie policji.
Jak się dowiedziałem pod numerem 997 (Policja). Organ ten nie ma prawa podejmowania na takim obszarze (znak D-40)działań z zakresu kontroli ruchu drogowego i w związku z tym nie mają nawet obowiązku wysłania patrolu.

Odnośnie Straży Miejskiej.
Organ ten też nie podejmuje interwencji ponieważ i tutaj cytat "za znakiem D-40 nie ma ani jednego miejsca parkingowego" choć jak mi się zrozumiałem opis D-40 nic nie mówi że takie miejsce musi być wyznaczone aby na podstawie tego znaku egzekwować...

P.s.
Dowiedziałem się również że jeżeli ktoś postawi na prywatnym gruncie (innym niż grunt miasta) pojazd to ani policja ani straż miejska nie ma prawa interwencji. Czyli ktoś stawia na twojej posesji 10 samochodów, to masz prawo jedynie podać go do sądu grodzkiego... i czekać czekać czekać....

~Olo (83.5.161.*)
 13:37 19-03-2010 

Jeszcze jedno.
Nieważne jest dla Straży miejskiej że pod dwa budynki nie podjedzie karetka a co dopiero straż pożarna.

~edek (192.168.32.*)
 09:16 31-03-2010 

niezły temat jak na opinie o forum :)

~aaaa (95.50.5.*)
 09:21 29-04-2010 

Nie mylić strefy zamieszkania, która jest drogą publiczną z drogą wewnętrzną, która jest drogą prywatną.

~takisobie (83.20.97.*)
 21:07 17-05-2010 

Nieprawda jest, ze policja nie ma uprawnien do interweniowania na terenach oznaczonych znakami D-40(strefa zamieszkania) wprost przeciwnie, ma obowiazek straz albo policja. Jezeli ustawiaja taki znak to maja obowiazek egzekwowania prawa, w przeciwnym wypadku po co sie robi organizacje ruchu na osiedlu i po co jest ten znak? Niechetnie interweniuja ale oni niechetnie wszystko robia. Wyznaja zasade "obywatelu zrob to sam". Wlasnie od grudnia ubr. mialem ten sam problem na moim osiedlu. Pisalem pismo, skarge do miejscowego urzedu aby sie tym zajeli. Urzad skierowal do Policji i mam nadzieje ze chamusia uspokoja.

~Olo (83.5.143.*)
 21:39 02-06-2010 

...a może wypowie się tu jakiś prawnik.
...ale tak po ludzku, a nie żargonem (językiem przepisów)prawnym.

ps.: prawie rozwiązaliśmy problem (my mieszkańcy).
Mówiąc prawie, my mieszkańcy kilku bloków zainteresowanych porządkiem w "strefie zamieszkania" za znakiem D-40 dzwonimy kilka razy dziennie i straż miejska musi przyjeżdżać. Jednak jak podobno zaobserwowało już kilka osób nie zawsze wystawiają "wezwania". Choć zgodnie tym razem z prawidłowym oznaczeniem mają taki obowiązek. Ale tego nikt im jeszcze nie udowodnił.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

dr Piotr Kunysz

Kierownik Zespołu Sportów Zimowych AWF we Wrocławiu 

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa