7 września 2010

Marka, Melchiora

1
 podatek od działki na ktorej stoi sprzedane mieszkanie
~pomocy (194.181.135.*)
 11:34 23-02-2010 

Witam! mam poważny problem i proszę o poradę. w ubiegłym roku sprzedałam mieszkanie które nabyłam w drodze darowizny, podatku podobno nie bede musiała płacićnie bo byłam w nim zameldowana dłuzej niż 12 miesiecy. i tu pojawia sie problem. w US poinformowano mnie ze jeśli sprzedałam to mieszkanie z działką to bede musiala zapłacić podatek w wysokości 19% jej wartosci. ale skąd ja mam wiedzieć czy sprzedałam je z działką czy nie? w akcie notarialnym nie ma takiej adnotacji, notariusz nie pytał mnie o tą kwestię. czy możliwa jest sytucja, ze nadal jestem włascicielka działki mimo ze sprzedałam to mieszkanie. pomocy!!!!!

17:29 27-02-2010 

nie bardzo rozumiem, mieszkanie to bylo w bloku? Jezeli tak to automatycznie sprzedaje sie mieszkanie z prawem do tej ziemi, na ktorej jest pobudowany dany blok.

~gość (194.181.135.*)
 12:05 03-03-2010 

tak mieszkanie jest w bloku. wiec automatycznie muszę zapłacic podatek od tego gruntu? w spółdzielni pierwsze słyszą o takim podatku. ja za wykup gruntu ok 3 lata temu zapłaciłam coś koło 300zł więc czy od tej kwoty mam teraz zapłacic podatek?

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur