7 września 2010

Marka, Melchiora

1
 Komantarz w wypowiedzeniu
~Esperalus (89.74.232.*)
 13:19 02-03-2010 

Witam wszystkich

Otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie (forma wypowiedzenia oraz termin upływu wypowiedzenia nie budzą moich wątpliwości) na którym znajduje sie następujący komentarz:

"W terminie wypowiedzenia obejmuje Pana zakaz reprezentowania naszej firmy w jakiejkolwiek formie oraz wszelkich kontaktów z naszymi partnerami handlowymi"

O ile pierwsze cześć jest dla mnie w pełni zrozumiała (zakaz reprezentowania firmy) to nie mogę zgodzić się z drugim elementem (zakaz wszelkich kontaktów) i stąd moje pytanie: Czy mam obowiązek przestrzegać w/w zapisu na temat zakazu wszelkich kontaktów.

Nadmieniam, że każdy z partnerów handlowych firmy jest moim potencjalnym pracodawcą a niektórzy z nich wręcz wyrażali wcześniej chęć zatrudnienia mnie lub współpracy.

Moim zamysłem było rozesłanie wiadomości drogą elektroniczną dziękujących za dotychczasowo współpracę do wszystkich firm z którymi współpracowałem oraz poinformowanie ich o poszukiwaniu pracy (nie miałem zamiaru ukrywać , że ja wychodzę z kontaktem). Czy wówczas grożą mi jakieś sankcje, czy jeśli teoretycznie pracodawca poniesie jakieś straty finansowe np jeśli jakaś firma zerwie z nim współpracę z tego powodu może on żądać odszkodowania?

Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi i porady

13:19 07-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Dopóki jest Pan pracownikiem firmy wiąże Pana ustawowy zakaz działalności konkurencyjnej wobec firmy nawet w okresie wypowiedzenia. I w tym kontekście czytałbym "pouczenie" z wypowiedzenia. Jeśli nie podpisał Pan odrębnej umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy z ustalonym wynagrodzeniem, to po zakończeniu okresu wypowiedzenia może Pan pracować u konkurencji. Jednakże pewne informacje stanowiące należycie chronioną przez Pana pracodawcę nadal nie b. mogły być ujawnione (tajemnica przedsiębiorstwa).

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur