9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 Proszę o pomoc! DYSKOTEKA
 18:14 03-03-2010 

Witam serdecznie

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w walce z dyskoteką w bezpośrednim sąsiedztwie. Mieszkam w niewielkiej miejscowości gdzie jak w większości tego typu wiosek znajduje się remiza strażacka. Właśnie dotarły do mnie informacje jakoby rozpoczęty remont obiektu ma na celu przygotować go do otwarcia działalności gospodarczej w formie dyskoteki. I tu prośba o pomoc w walce z tak szaleńczym pomysłem.
W obiekcie tym znajduje się biblioteka publiczna oraz przedszkole! Mało tego w bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się szkoła podstawowa oraz gimnazjum nie wspominając już o zabudowaniach mieszkalnych. Remizą rządzi 6 osobowy zarząd, którego przewodniczącym jest właściciel baru, który de facto też znajduje się w obrębie dyskoteki (stąd nie ma się co dziwić iż straż bez konsultacji ze społeczeństwem oddała remizę pod tego typu działalność). Wójt gminy umywa ręce twierdząc że nie ma wpływu na straż, dziwne bo budynek remizy został zbudowany ze środków społecznych i przez samych mieszkańców miejscowości. W gminie żadna z komórek też nie kwapi się z jakąkolwiek analizą, bo po co? Przewodniczącym gminy jest już wspomniany "właściciel baru", to nie będziemy mu utrudniać no i pewnie ktoś płaci za to aby się nie opierać. Błagam o pomoc! Czy jest jakaś szansa? Czy są na to przepisy?

Pozdrawiam serdecznie

11:28 08-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Co mieściło się wcześniej w lokalu zajętym obecnie przez dyskotekę?
Czy prowadzący dyskotekę lub właściciel obiektu wystąpili o zmianę charakteru użytkowania lokalu?
Czy w dyskoteka organizowane są imprezy masowe (ponad 300) osób?
Czy jest zgoda na organizację imprez masowych?

~kamilp44 (77.87.124.*)
 18:03 09-03-2010 

Pierwotnie dyskoteka służyła jako sala pod wesela i do organizacji imprez szkolno-gminnych (przedstawienia itp), od kilku lat organizowane były zabawy taneczne coś jak dyskoteki ale zupełnie nie wypaliło i interes został zamknięty. Po kilku tygodniach od zwinięcia interesu znalazł się kolejny chętny do organizacji dyskotek z opcją kapitalnej przebudowy sali. O ile w poprzednim wypadku wójt gminy popierał kolegę "organizatora" to w tym wypadku rozkłada rece twierdząc że nie ma na to wpływu, co jest równoznaczne z poparciem (taka zmiana taktyki przed wyborami).
Nie wiem jaka jest charakterystyka użytkowania lokalu obecnie ale pewnie pokrywa się skoro wcześniej zabawy były organizowane. Myślę, że w dobrych czasach to bez problemu bawiło się 300 osób czyli można powiedzieć, że była to impreza masowa. A jeśli tak to kto wydaje taką zgodę na organizację. Wniosek może jeszcze zablokować komisja d/s problemów alkoholowych działająca w gminie ale znając życie ręka rękę myje i zgodzą się.

18:06 14-03-2010 

Organem właściwym do rozpoznania wniosku o zgodę na org. imprez masowych jest wójt, burmistrz lub prezydent miasta, właściwy ze względu na miejsce przeprowadzenia imprezy masowej (art. 24 ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych).
Organizator musi też zgłosić się do Straży Pożarnej i Policji o opinię (art. 25 ustawy).
Zgodnie z art. 58 ust. 1 ustawy kto organizuje imprezę masową bez wymaganego zezwolenia lub niezgodnie z warunkami określonymi w zezwoleniu albo przeprowadza ją wbrew wydanemu zakazowi, podlega grzywnie nie mniejszej niż 240 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

20:27 16-03-2010 

Witam

Wydaje mi się że nie będzie problemu z uzyskaniem takiej zgody, ponieważ wyda ją Wójt który jest "zwolennikiem". Udało mi się jednak gdzieś wyczytać, że jest taka ustawa , która zabrania sprzedaży alkoholu w budynku i jego obrębie, w którym to znajduje się placówka szkolno-wychowawcza (w tym przypadku przedszkole i szkoła w budynku obok), bez znaczenia że działa ona od poniedziałku do piątku a dyskoteka byłaby w sobotę. Ponad to okazało się, że umowa spisana miedzy strażą a inwestorem prawdopodobnie nie jest wiążąca ponieważ właścicielem budynku jest Skarb Państwa a nie gmina czy OSP. Remont został rozpoczęty bez uzyskania zezwoleń Nadzoru Budowlanego itp. Z tego co wiem strażacy zbierają podpisy rodziców dzieci z przedszkola jako poparcie i wyraz tego że dyskoteka mimo że w budynku przedszkola to nie będzie im przeszkadzała. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie i wartość prawną no ale zbierają. Parę lat temu większość wsi wypowiedziała sie podpisami przeciw organizacji takiej imprezy i jakoś straż ani Wójt nie honorowali tych podpisów.

00:41 17-03-2010 

Chodziło mi bardziej o to, że jak nie było tej zgody, to to skutkuje odpowiedzialnością organizatora, o której pisałem powyżej.

06:57 17-03-2010 

Pewnie taka zgoda była, a jeśli nawet nie to gdyby kwestionować ten fakt to pewnie by się znalazł taki dokument, ehhh

12:57 17-03-2010 

A może nagłośnić ta sprawę w prasie lokalnej lub w innych mediach?

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur