9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 Czy kserokopia może być dowodem w sprawie karnej?
 21:01 04-03-2010 

Współwłaściciel sp. z o.o. złożył w banku kserokopie sfałszowanych dokumentów finansowych firmy w celu wyłudzenia kredytu. Kredytu firma nie otrzymała. Był on prezesem, ja nie pełniłem żadnych funkcji. Ksera dokumentów, bez mojej wiedzy, opatrzone były moimi podpisami, które zostały sprytnie spreparowane również na kserokopiarce. Brak wszelkich oryginałów. Obecnie toczy się w sądzie sprawa karna przeciwko mnie i prezesowi. Prezes dobrowolnie poddał się karze 2-ch lat w zawieszeniu. Powiedział w sądzie, że to ja podpisywałem, a on zaniósł do banku. Ja nie przyznaję się do podpisywania dokumentów, ale jednocześnie potwierdziłem, że widniejące podpisy są moje. Wszystkie dokumenty są wyłącznie w kserokopii, sfabrykowane. Oryginały gdzieś zaginęły i sąd nie ma do nich wglądu. Moje podpisy zostały "doklejone" za pomocą ksera. Prawdopodobnie prezes bezpodstawnie sądził, że uniknie odpowiedzialności moim kosztem. Tego czynu dokonał całkowicie bez mojej wiedzy. Czy sąd może wobec mnie wydać wyrok skazujący na podstawie posiadanych kserokopii?

19:56 06-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Proszę przede wszystkim złożyć wniosek dowodowy o przedstawienie oryginału dokumentu. Należy również jednoznacznie sprecyzować Pana wyjaśnienia. Musi Pan oświadczyć przed sądem, że te dokumenty nie są opatrzone Pana własnoręcznym podpisem a jedynie faksymile ale nie zastępującego Pana podpisu. Proszę również zaznaczyć, że nie posługiwał się Pan nigdy faksymile.
Warto również podkreślić, że kserokopia nie dysponuje powagą dokumentu pisemnego ponieważ nie jest opatrzona własnoręcznym podpisem.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Przemysław Gogojewicz

Radca prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur