9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 grunty rolne
~jerry (83.1.80.*)
 19:27 08-03-2010 

witam .Mój tata w 1981 kupił ok. 1ha ziemi rolnej ale nie przepisał jej na siebie, ponieważ stałby sie rolnikiem i straciłby tzw kartki. w chwili obecnej chciałby to przepisać na mnie swojego syna. dodam że posiada umowę. jak to zrobić od czego trzeba zacząć. Sprzedający zmarł kilka lat temu a umowa była sporzadzona w obecności świadków czekam na pomoc

17:07 12-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Jeśli Pana ojciec dysponuje aktem notarialnym kupna sprzedaży-ziemi, to powinien zgłosić się z nim do urzędu gminy, wydziału ewidencji gruntów i budynków. Na podstawie zaświadczenia wydanego przez tą instytucję można będzie założyć księgę wieczystą. Następnie należy udać się do notariusza i umową dożywocia albo darowizny przenieść na Pana własność działki.

~gość (83.1.80.*)
 11:05 04-04-2010 

dzięki za odpowiedż problem w tym że umowa była zawarta bez notariusza czyli sprzedający -- mój tato + świadkowie. Spisana została odręcznie i pewnie nie ma żadnej mocy prawnej.Sprzedający nie rości sobie żadnych praw do nieruchomości Czy można to przeprowadzić na siebie na podstawie takiej umowy?
W moim odczuciu pozostaje jedyną drogą zasiedzenie, ale to sporo kosztuje

~ggg (213.134.160.*)
 13:11 11-04-2010 

ppppp

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z