9 września 2010

Anieli, Aureliego

1
 jak dokonać darowizny i nie płacić podatku i kar
~jaco102 (89.161.4.*)
 13:36 11-03-2010 

Witam. Mam pytanie.
Jestem właścicielem działki i pozwolenia budowlanego domu jednorodzinnego. Dom już został wybudowany, jednakże ja nie miałem na to zbyt wiele środków. Dużą część nakładów finansowych, materiałów budowlanych, usług opłacił lub wykonał mój teść. Było o tyle łatwiejsze, że jest on budowlańcem i posiada nieźle prosperującą firmę budowlaną. Ja zastanawiam się teraz jak uniknąć kłopotów od Urzędu Skarbowego, który zapyta jak sfinansowałem taką inwestycję. Proszę mądrych o poradę jak wybrnąć z tej sytuacji. Czy można dokonać darowizny materiałów i usług budowlanych od teścia na rzecz zięcia lub córki i nie zapłacić podatku lub w jaki sposób udokumentować finansowanie domu? Proszę o poradę.

17:03 12-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
W jakim okresie dokonane były te darowizny rzeczowe? Czy teść może wystawiał faktury na zakup tych materiałów budowlanych we własnej firmie?

17:20 12-03-2010 

Faktury były wystawiane na teścia osobiście a nie na jego firmę. Część materiałów było branych przez pośrednika - regionalnego dewelopera, a niektóre rzeczy na mnie (czyli zięcia) lub wspólnie z teściem. Jednakże większość na teścia. Dodatkowo niektóre usługi (tynki, posadzki, elektryka, hydraulika) wykonali koledzy teścia i zapewne (jak się domyślam) bez żadnych rachunków nastąpiła zapłata (odebranie robót przy butelce tak po chłopsku :-)) Aby jakoś umotywować swój wkład finansowy dokonałem darowizny od rodziców 50 tys zł i zgłosiłem do US ale to jakieś 20 % inwestycji. Dom nie jest jeszcze oddany do użytku i zastanawiam się nad dokonaniem kolejnych darowizn od mojej najbliższej rodziny tak żeby w razie czego umotywować że miałem pieniądze na budowę. Czy dobrze myślę?

17:23 12-03-2010 

faktury były wystawiane w okresie od lipca 2008 do teraz ale dom nie jest jeszcze oddany do użytku, pozostało ogrzewanie dokończyć , podłogi położyć, wstawić drzwi wewn, i pomalować kolory ale ogólnie to większość prac wykonano

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Anna Marta Wilczkowska

Nowe Horyzonty®-Szkolenia dla Biznesu

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur