7 września 2010

Marka, Melchiora

1
 Najechanie na windę,na skrzyżowaniu.
~gość (83.27.175.*)
 20:11 11-03-2010 

Witam. Byłem uczestnikiem dość nietypowego zdarzenia.Skręcając w prawo na skrzyżowaniu typ T z jedno kierunkowej w dwu musiałem ominąć parkujący nieprawidłowo 5 m od skrzyżowania ciężarowy samochód.Pojazd widziałem jednak nie zauważyłem opuszczonej z tyłu tego pojazdu hydraulicznej windy, podestu ok. 30 cm nad ziemią.Zachaczyłem środkiem boku o róg tej windy i uszkodziłem samochód.Moja prędkość ok.25 km teren zabudowany.Winda była częścią pojazdu,jednak miała całkowicie zachlapane i niewidoczne fartuchy ostrzegawcze wiszące na rogach pod nią.Wezwani policjanci najpierw stwierdzili że winny jest kierowca żle stojącego pojazdu,lecz po chwili okazało się że to ja jestem sprawcą .Kierowca ciężarowego poj. został ukarany mandatem za złe parkowanie ,ja nie przyjąłem mandatu,sprawa do sądu.Dodam że kierowcy ciężarowgo nie było przy samochodzie a opuszczona nie oznakowana winda wystawała z tyłu.Czy dobrze zrobiłem a w razie czego jakie będą koszty sądowe i kara.Pozdrawiam.

~gość (192.168.32.*)
 10:43 12-03-2010 

Sprawa trafi do Sądu Grodzkiego. Może Pan dostać grzywnę plus być obciążonym kosztami postępowania, jeżeli Pana wina będzie wyłączna. Będzie Pan musiał przedstawić swoje racje przed sądem. Jeżeli pojazd nie był należycie oznakowany i stał w miejscu niezgodnie z przepisami, wydaje się, iż będzie to mocnym argumentem przemawiającym za uznaniem Pana niewinności.

10:43 12-03-2010 

co do kary trudno przewidzieć, okaże się na rozprawie, ale w sumie kierowca drugiego pojazdu tez powinien odpowiadać -skoro winda nie była ozankowana( możesz ten argument podnieść w trakcie rozprawy)

~gość (79.186.120.*)
 21:51 12-03-2010 

Witam i dzięki za odpowiedż, dodam iż byłem już na policji i wszyscy jak jeden twierdzą że nie mam żadnych szans nawiasem mówiąc nie oczekiwałem niczego innego.Twierdzą że to ja jechałem i to moja wina,tamten stał,mam zachować szczególną ostrożność i że ta winda jest częścią samochodu w którą producent wyposażył.Nie biorą pod uwagę faktu iż tą samą windę producent też wyposażył w elementy ostrzegawcze , jednak po coś to zrobił ,ona stwarza realne niebezpieczeństwo.Z praktyki wiem że każdy wykop ,konstrukcja wystająca niebezpiecznie musi być oznakowana i zabezpieczona bo w razie wypadku odpowiada właściciel lub wykonawca.Dodam także że pojazd ten miał włączone światła awaryjne choć nie był popsuty ani nie kazała mu włączyć policja i stał na skrzyżowaniu a nie gdzieś na parkingu czy na zakazie zatrzymywania.Posiadam zrobione zdęcia ale nie wiem czy mam je dać policji czy w sądzie na rozprawie przyjmą i uwzględnią .Jeśli bym mógł jeszcze zapytać czy wszystko roztrzygnie się na jednej rozprawie czy będę musiał zakładać sprawę i jeszcze te nieszczęsne koszta czy opłaci się skórka za wyprawkę dodam że zaproponowali mi 100 zł grzywny i po sprawie a mi chodzi o koszt remontu bo nie miałem auto kasko a koszta są wysokie. Pozdrawiam.

17:12 14-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Art. 49. ust. 1 pkt. 2) kodeksu ruchu drogowego
Zabrania się zatrzymania pojazdu na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;

Kodeks cywilny
Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.
Art. 435. § 1. Prowadzący na własny rachunek przedsiębiorstwo lub zakład wprawiany w ruch za pomocą sił przyrody (pary, gazu, elektryczności, paliw płynnych itp.) ponosi odpowiedzialność za szkodę na osobie lub mieniu, wyrządzoną komukolwiek przez ruch przedsiębiorstwa lub zakładu, chyba że szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą nie ponosi odpowiedzialności.
§ 2. Przepis powyższy stosuje się odpowiednio do przedsiębiorstw lub zakładów wytwarzających środki wybuchowe albo posługujących się takimi środkami.
Art. 436. § 1. Odpowiedzialność przewidzianą w artykule poprzedzającym ponosi również samoistny posiadacz mechanicznego środka komunikacji poruszanego za pomocą sił przyrody. Jednakże gdy posiadacz samoistny oddał środek komunikacji w posiadanie zależne, odpowiedzialność ponosi posiadacz zależny.
Art. 362. Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron.

18:44 14-03-2010 

Witam. Kierowca ciężarowego za swój czyn został już ukarany mandatem jak twierdzi policja jednak czy to nie on spowodował zagrożenie nie od niego się wszystko zaczęło.

20:29 15-03-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
W poprzednim poście chodziło mi o wskazanie drogi i podstaw do realizacji Pana roszczeń odszkodowawczych.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur