30 lipca 2010

Julity, Leopolda

Pirackie oprogramowanie i filmy - proszę o poradę
 15:39 22-01-2008 

Mam problem. 5 lat temu (niecałe) odwiedziła mnie w domu policja i zabrał mi komputer oraz pirackie płyty. Wpadłem bo w swojej głupocie wymieniałem się z innymi osobami filmami (zwykłymi kinowymi) za pośrednictwem poczty czyli podawałem im mój adres zamieszkania mailem a one mi swój, następnie paczką przez pocztę wymienialiśmy się film za film. Ktoś potem pierwszy wpadł i policja w jego komputerze znalazła moje namiary. Po około 35 dniach od momentu jak w ogóle zacząłem sie tym zajmować przyszła policja i wszystko zakończyła. W sumie zabrali mi z domu 140 płyt (z czego tylko 94 to piraty) i komputer, który też kilka filmów miał na dysku. Teraz po 5 latach odezwała się prokuratura i zostałem przesłuchany. Podczas przesłuchania przedstawiono mi 3 zarzuty:
1) rozpowszechnianie filmów pirackich za pośrednictwem internetu i czerpanie z tego korzyści majątkowych.
2) rozpowszechnianie pirackich gier i programów i czerpanie z tego korzyści majątkowych.
3) kupowanie pirackich programów.
niestety nie dostałem tego na piśmie i nie pamiętam artykułów.

Zapomniałem dodać, że w komputerze miałem windowsa bez licencji i na pólce kilkadziesiąt pirackich płyt z grami i programami (przegrane od kolegów albo kupione na giełdzie).
O ile z trzecim zarzutem zgodziłem się bez problemu, to z dwoma pierwszymi mam wątpliwości. Chodzi o tą korzyść majątkową. To brzmi tak jak ja bym czerpał z tego dochody i utrzymywał się ze sprzedaży. Pani prokurator powiedziała mi że "my tak zawsze klasyfikujemy takie sprawy" ale nie umiał mi podać definicji korzyści majątkowej (powiedziała:"koleżanka zabrała mi kodeksy"). Dla nich to sprawa rutynowa z automatu, ale ja obawiam się żebym nie przyznał się do czegoś czego nie zrobiłem. W tej sprawie są jeszcze 4 inne osoby (te których adresy policja znalazła w mailach) i niektóre miały po kilka tysięcy płyt i chyba oferowały możliwość zakupu tych filmów na swoich stronach. Ja tego nie robiłem - chodziło mi o zdobycie filmów - głównie unikalnych (nie z holiwoodu) - ja to robiłem dla filmów nie dla kasy. Druga rzecz to te programy i gry które miałem na własny użytek i nikomu ich nie proponowałem na wymianę - mają moje maile w których niczego takiego nikomu nigdy nie proponowałem.
Ww. pani zaproponowała mi dobrowolne poddanie się karze, ale to oznacza akceptację zarzutów. Korzyści są takie, że szybciej zostanę ukarany, nie będę musiał jeździć po sądach bo wyrok przyjdzie pocztą no i wyrok szybciej się zatrze (tak mi pani prokurator powidziała). Dała mi też czas na przemyślenie co wybrać - czy się kłócić (co oznacza że nie poddaje się dobrowolnie) o te korzyści majątkowe czy zaakceptować zarzuty. Dlatego chciałem poradzić się kogoś z wiedzą prawniczą czy to co robiłem jest czerpaniem korzyści majątkowej czy nie i czy ma sens się takie nie zgadzanie czy lepiej zgodzić się ze wszystkim. Czy to coś zmienia w mojej sytuacji? Ja mam wrażenie że tak i że moja sprawa jest inna niż sprawy niektórych z pozostałych podejrzanych a ja mogę zostać ukarany za coś czego nie robiłem bo wszyscy mają takie same zarzuty.

17:36 22-01-2008 

Tak ale Pan brał udział w tym procederze związanym z korzyścią majątkową. Wymieniał Pan filmy, a to jest już podstawa to zakwalifikowania tego czynu w ten, a nie inny sposób.

CYTAT
Art. 11. § 1. Ten sam czyn może stanowić tylko jedno przestępstwo.
§ 2. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona określone w dwóch albo więcej przepisach ustawy karnej, sąd skazuje za jedno przestępstwo na podstawie wszystkich zbiegających się przepisów.
§ 3. W wypadku określonym w § 2 sąd wymierza karę na podstawie przepisu przewidującego karę najsurowszą, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu innych środków przewidzianych w ustawie na podstawie wszystkich zbiegających się przepisów.

CYTAT
Art. 291. § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

CYTAT
Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

CYTAT
Art. 293. § 1. Przepisy art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.
§ 2. Sąd może orzec przepadek rzeczy określonej w § 1 oraz w art. 291 i 292, chociażby nie stanowiła ona własności sprawcy.

20:27 22-01-2008 

CYTAT(Pasjonat)
Tak ale Pan brał udział w tym procederze związanym z korzyścią majątkową. Wymieniał Pan filmy, a to jest już podstawa to zakwalifikowania tego czynu w ten, a nie inny sposób.
a jaka jest definicja korzyści majątkowej? Prosił bym też o poradę jak mam się zachować, tzn. czy lepiej poddać się karze czy przejść przez normalne postępowanie? Chociażby które wyjście wychodzi taniej smile.gif albo które jest szybsze zazwyczaj?

Z góry dziękuję za pomoc!

20:52 22-01-2008 

Do korzyści majątkowej zaliczają się wszelkiego rodzaju pożytki oraz każde dobro, które można wyrazić w pieniądzu. Na pewno szybsze i z reguły tańsze jest dobrowolne poddanie się karze. Według mnie można proponować prokuratorowi grzywnę z uwagi na mniejszą wagę sprawy. Same adresy e- mail nie są dostatecznym dowodem, ale gdy zabezpieczono płyty to według mnie nie da się całkiem ,,wywinąć” ze sprawy.

CYTAT
Art. 335. § 1. Prokurator może umieścić w akcie oskarżenia wniosek o wydanie wyroku skazującego i orzeczenie uzgodnionych z oskarżonym kary lub środka karnego za występek zagrożony karą nieprzekraczającą 10 lat pozbawienia wolności bez przeprowadzenia rozprawy, jeżeli okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości, a postawa oskarżonego wskazuje, że cele postępowania zostaną osiągnięte.
§ 2. Jeżeli zachodzą warunki do wystąpienia z wnioskiem, o którym mowa w § 1, a w świetle zebranych dowodów wyjaśnienia podejrzanego nie budzą wątpliwości, dalszych czynności dowodowych w postępowaniu przygotowawczym można nie przeprowadzać; przeprowadza się jednak czynności, co do których zachodzi niebezpieczeństwo, że nie będzie można ich przeprowadzić na rozprawie.
§ 3. Uzasadnienie aktu oskarżenia można ograniczyć do wskazania okoliczności, o których mowa w § 1.

21:20 22-01-2008 

CYTAT(Pasjonat)
Do korzyści majątkowej zaliczają się wszelkiego rodzaju pożytki oraz każde dobro, które można wyrazić w pieniądzu. Na pewno szybsze i z reguły tańsze jest dobrowolne poddanie się karze. Według mnie można proponować prokuratorowi grzywnę z uwagi na mniejszą wagę sprawy. Same adresy e- mail nie są dostatecznym dowodem, ale gdy zabezpieczono płyty to według mnie nie da się całkiem ,,wywinąć” ze sprawy.
OK czyli zakładają, że film nagrany na płycie bez licencji jest korzyścią majątkową. Ja bym tu polemizował - to mi przysporzyło przyjemności duchowych, intelektualnych ale majątek mój się nie zmienił. Porozmawiam jeszcze z panią prokurator bo wczoraj mi mówiła że ona będzie się starała jaknajmniejszą karę dla mnie, a skoro to ona sądowi proponuje to może się uda...
Jeszcze jedno pytanie: prokurator powiedziała, że lepiej się starać o wyrok w zawiasach + grzywnę, bo po ustaniu okresu zawieszenia kary i upływie 6 miesięcy całość się zatrze (i grzywna i pozbawienie wolności), a jak będzie tylko grzywna to potrzeba 5 lat do zatarcia, czy tak rzeczywiście jest bo ja wolałbym bez pozbawiania wolności (nawet w zawieszeniu) jakoś to nie brzmi optymistycznie w przeciwieństwie do grzywny.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa