30 lipca 2010

Julity, Leopolda

1
 Kierowca bez prawa jazdy z ważnym ubezpieczeniem, co robić?
 14:39 16-10-2009 

Witam,
dnia 26.09.2009 zostałem poszkodowany w kolizji samochodowej. Kierowca nie ustąpił mi pierwszeństwa przejazdu i uderzył w moje auto powodując uszkodzenia na mniej więcej 2000 zł. Błagał bym nie wzywał policji, a że byłem z dwójką małych dzieci to zależało mi na uniknięciu zamieszania więc poszedłem mu na rękę. Spisaliśmy oświadczenie, w którym zobowiązał się do zapłacenia wszelkich roszczeń z tytułu poniesionych strat we wspomnianym wypadku. Kwotę ustaliliśmy na 2000 zł. Po jakimś czasie okazało się, że kierowca ten ma zatrzymane prawo jazdy i zakaz prowadzenia pojazdów, unika spłaty obiecanej kwoty a teraz nie odbiera nawet telefonów. Sprawy nie zgłosiłem na policję i nie bardzo wiem co mam zrobić ponieważ jestem przekonany że pieniędzy prośbami nie odzyskam. Mam jego adres i nr polisy która jest wystawiona na żonę sprawcy. Bardzo proszę o pilną poradę co powinienem zrobić by odzyskać pieniądze? Czy mam zgłosić szkodę do ubezpieczenia? Sprawa jest dla mnie bardzo pilna ponieważ wydaje mi się że czas pracuje na moją niekorzyść.

Z wyrazami szacunku
Rafał Bernatowicz

19:02 16-10-2009 

Jak najszybciej powinien Pan zawiadomić ubezpieczyciela sprawcy szkody o zajściu wypadku, żądając wypłacenia odszkodowania z polisy OC żony sprawcy szkody.
Do chwili obejrzenia szkód przez likwidatora szkody, nie należy też dokonywać żadnych napraw na własną rękę.

10:48 20-10-2009 

Witam,
Dziękuję za informację. Co jeśli nie mogłem odjechać z miejsca wypadku i musiałem dokonać napraw?
Jeśli mam dokumenty świadczące o naprawie w warsztacie to mają one wartość jako dokument przy dochodzeniu zwrotu kosztów naprawy?

Dziękuję

11:19 20-10-2009 

Po pierwsze to usuń dane osobowe z zał. dokumentu.

Po drugie, każde oświadczenie jest dokumentem i jako takie stanowi dowód powstania szkody. Jak do tego podejdzie ubezpieczyciel?? Może stwarzać problemy.

16:11 21-10-2009 

Witam,
Uprzejmie proszę operatora czy też moderatora o usunięcie mojego postu z załącznikiem dot. Oświadczenia.

Dziekuję bardzo

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »