30 lipca 2010

Julity, Leopolda

kolejne komplikacje
 15:35 08-12-2009 

Witam. Proszę o poradę .Właśnie odbyła się sprawa o nabycie spadku po moim ojcu.Całość majątku po nim na mocy testamentu notarialnego odziedziczył mój brat.Problem polega na tym że cały majątek to mieszkanie spółdzielcze własnościowe w którym mam udział 1/6 w spadku po mamie (była sprawa o nabycie spadku ale o dział się nie odbyła). Chciałbym aby brat spłacił mnie z tej właśnie części ponieważ ja nie mam nawet kluczy do tego mieszkania a on zamieszkuje w nim ze swoją żoną (on jest tam zameldowany a ona nie) i po nabyciu spadku po ojcu stał sie właścicielem 5/6 ( miał podobnie jak ja 1/6 po mamie +4/6 ojca) ale brat ani myśli wywiązać się z tego zobowiązania.Muszę więc założyć sprawę o dział spadku po mamie ze zniesieniem współwłsności.I tu zaczyna się problem
1) czy musze do wniosku dołączyć postanowienie sądu o nabyciu przez brata spadku po ojcu( jeśli tak to czy muszę wystąpić z wnioskiem o jego wydanie ) czy wystarczy podać sygnaturę sprawy ponieważ wszystko odbywa sie w tym samym sądzie
2) jestem chory i mam zaplanowaną poważną operację dlatego chciałbym załatwić tą sprawę jak najszybciej sprawa o nabycie spadku po ojcu odbyła się 1 grudnia br jaki jest najszybszy termin uprawomocniena po którym mogę wnieść wniosek o dział po mamie ( czy jest to 21 dni czy więcej)
3) znalazłem na forum podobną sprawę ale tam nie było informacji jakie dokumenty trzeba dołączyć do wniosku jeśli sprawa dotyczy mieszkania własnościowego spółdzelczego będącego majątkiem współnym małżonków (ojciec i mama byli jego współwłaścicielmi)
Proszę o pomoc w tej sprawie

19:31 08-12-2009 

1. wystarczy podać sygnaturę sprawy.
2. postanowienie będzie prawomocne po 21 dniach.
3. potrzebny jest akt własności mieszkania - więc albo akt notarialny, albo wypis z księgi wieczystej (jeśli mieszkanie ma księgę wieczystą) albo zaświadczenie ze spółdzielni o prawie do lokalu.

13:28 09-12-2009 

CYTAT(Admin-Łukasz @ 8.12.2009, 19:31)
3. potrzebny jest akt własności mieszkania - więc albo akt notarialny, albo wypis z księgi wieczystej (jeśli mieszkanie ma księgę wieczystą) albo zaświadczenie ze spółdzielni o prawie do lokalu.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż

13:40 10-12-2009 

CYTAT(Admin-Łukasz @ 8.12.2009, 19:31)

Dziękuję za szybką odpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie mianowicie: jaka jest opłata sądowa za skierowanie do sądu sprawy o dział spadku ze zniesieniem współwłasności? W moim przypadku suma o którą chcę się ubiegać wynosi 30 000 zł i nie wiem czy opłata zależy od tej kwoty (znalazłem gdzieś informację że to 5% kwoty o którą się ubiegam ale nie wiem czy to dotyczy takich spraw jak moja) czy jest może stała.I może to pytanie wyda się dziwne ale jak tą opłatę uiścić czy w chwili składania wniosku do sądu czy może dostane jakieś wezwanie do zapłaty?Nie ukrywam że w każdym z przypadków w grę wchodzić będzie duża kwota jak na moje możliwości finansowe to czy w tym wniosku do sądu mogę napisać aby strona przeciwna ( brat) zwróciła mi tą kwotę.Będę wdzięczny z odpowiedz

20:53 10-12-2009 

Opłata jest stała wynosi 1.000 zł.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »