30 lipca 2010

Julity, Leopolda

prawo budowlane a nie wykonanie przyłączy zgodnie z projektem
 13:50 05-01-2010 

Witam wszystkich serdecznie,

otóż mam kłopot, dotyczy on budowy domu rodzinnego, zrobiłam przyłącza wody niezgodnie z projektem, napisałam protest to wydziału architektoniczno - budowlanego choć oni już przekazali sprawę do nadzoru budowlanego. Nadzór budowlany dziś był - panowie stwierdzili , że to istotne naruszenie prawa budowlanego i mam dwa wyjście:
1/. albo wykopie przyłącze i zrobię zgodnie z projektem
2/. albo mi cofną pozwolenie na budowę i będę usiała robić cały projekt i jeszcze raz starać się o pozwolenie na budowę

czy tylko takie mam te dwa wyjścia? czy nie ma trzeciego....

proszę o radę

15:48 05-01-2010 

Witam,
CYTAT
czy tylko takie mam te dwa wyjścia? czy nie ma trzeciego....

nie ma innego rozwiązania (z tym, że ten drugi punkt wygląda praktycznie nieco inaczej....., ale skutek może być właśnie taki)

18:39 05-01-2010 

Czy nie ma innego rozwiązania...? czy niemożna zrobić aneks do projektu? czy nie można tego zrobić jako akceptację odstępstwa, gdyż nie zagraża to życiu, jest w dobrych odległości od innych sieci? wreszcie może akceptacja samowoli budowlanej...? przesunęłam przyłączenie wody tylko o 3 m, gdyż chciałam zrobić miejsce dla oczyszczalni...?

wink.gif

09:32 06-01-2010 

aneks robi sie dla planowanej inwestycji

może ci sie uda, że projektant uzna to za nieistotne odstepstwo - spróbuj z nim najpierw porozmawiac

09:44 06-01-2010 

czy mógłbyś to rozwinąć... czy przesunięcie przyłącza wody o 3 metry może się kwalifikować jako nieistotne odstępstwo? proszę podaj mi argumenty aby walczyć w inspektoracie nadzoru budowlanego ...

podobno istotne odstępstwo to takie, które nie jest zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego i narusza życie , z drugiej strony mówi się że nie wolno nic zmieniać w kubaturze domu i z przyłączami bo to jest wtedy istotne odstępstwo, ...czytając prawo wink.gif nic nie jest napisane co to jest istotne odstępstwo i zakwalifikowanie danego czynu wink.gif zależy od nadzoru budowlanego

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa