9 września 2010

Anieli, Aureliego

Ekstradycja w UK
 00:04 20-01-2010 

Dnia 5 sierpnia 2009 zostalem aresztowany w zwiazku z Europejskim Nakazem Aresztowania w Londynie. Za czyn z 2000 w Polsce zostalem skazany na dwa lata pozbawienia wolnosci. W postepowaniu ektradycyjnym Magistrate Court ma wydac decyzje 27 stycznia 2010. Sprawa jest dosc zlozona jako, ze wnioslem wiele przeslanek przeciwko ekstradycji. Reprezentowalem sie w sadzie sam, jestem zwolniony za kaukcja, zlozylem duzo ilosc dowodow i wnioskow. Dodam, ze moj angielski jest bardzo dobry zarowno w mowie i w pismie.
Nie jestem z w stanie do konca przewidziec wyniku sprawy. Z tego co mi wiadomo, to w zaleznosci od decyzji sedziego za tydzien bede wychodzil z sadu tymi samymi drzwiami tj. na wolnosc albo drugimi wprost do aresztu.
Pytanie1: Jak wyglada procedura skladania odwolania do High Court? W jakiej formie i czy moge je zlozyc samemu jezeli zostane aresztowany? Wczesniej nie otrzymalem adwokata z urzedu (tzw. legal aid) poniewaz pracowalem. W przypadku aresztowania bede mogl ponownie wystapic o legal aid, ale jak to technicznie bedzie wygladac, jezeli termin wywozu bedzie okreslony. Brak mi tez bylo zaufania do adwokatow po wczesniejszych przygodach w Polsce. Samemu wykonalem kawal dobrej roboty nad swoja sprawa jednak w przypadku przegranej w pierwszej instancji zdecydowanie bede musial skorzystac z pomocy prawnika. Kontakt z kims rzetelnym w Londynie bylby pomocny.
Pytanie2: Czy ZK w Polsce zaliczy mi okres od 5 sierpnia do dnia ekstradycji do odbytej kary? Przebywam w tej chwili co prawda na wolnosci za kaucja, ale musze podpisywac sie na komisariacie, codziennie nocowac w miejscu zamieszkania.
Dziekuje z gory za odpowiedz.

15:04 21-01-2010 

Hej
1. Z sadu w wesminster wyjdziesz na pewno tymi samymi drzwiami bo jestes na kaucji. Jesli przegrasz to otrzymasz wezwanie do stawienia sie na samolot i tam policja odda ci paszport ( jesli Ci zatrzymali). Z sali sadowej nie zostaniesz odeslany do aresztu wiec sie o to nie martw.
2. Na odwolanie ( zlozenie apelacji) masz 7 dni od dnia wyroku. W praktyce wyglada to tak ze jeden sedzia rozpatrzy twoj wniosek apelacyjny od strony merytorycznej i formalnej i o ile znajdzie powody dopusci apelacje. Na dzien dzisiejszy jako ze jestes na kaucji na rozprawe apelacyjna mozesz czekac nawet pol roku. Jesli natomiast sedzia nie dopusci apelacji to wyrok z westminster zostanie utrzymany w mocy i dostaniesz wezwanie na samolot.
3. Zaliczenie lub nie okresu aresztu domowego tak samo jak i przebywania w areszcie zalezy tylko i wylacznie od sedziego. Musi to ujac w wyroku i wtedy polski ZK musi sie do tego zastosowac.
---------------------
Na privie odpowiadam tylko na powazne pytania dotyczace problemow angielsko-polskich.

18:02 21-01-2010 

Apelacje mozesz zlozyc sam osobiscie choc szczerze odradzam. W twoim przypadku bedziesz apelowal co do decyzji sadu wiec powinienes zlozyc zalozenia ramowe apelacji, okreslic punkty wyroku z ktorymi sie nie zgadzasz i podac swoja interpretacje oraz ponownie okreslic na podstawie jakich paragrafow EA 2003 nie zgadzasz sie na ekstradycje.
Druki apelacji znajdziesz na stronie serwisu HM Court .

A z czystej ciekawosci: z ktorych sekcji EA 2003 korzystasz broniac sie przed wykonaniem nakazu? Trzeba miec naprawde mocne dowody zeby czegos sie tam zaczepic.

Jezeli bedziesz potrzebowal niezlego prawnika ktory na codzien zajmuje sie ekstradycjami to moge Ci podac na privie jego namiary. Niezly gosc choc mlody ( i dlatego ambitny wiec sie stara). W przypadku apelacji mozesz znowu zlozyc papiery o finansowanie ( bo rozumiem ze skladales i nie dostales ze wzgledu na zbyt wysokie zarobki??? limit to okolo 22500/rok brutto) jednak jesli apelacja zostanie przeprowadzona to moga obciazyc cie kosztami.

Generalnie jesli uda Ci sie obronic 27 stycznia na rozprawie to bedziesz jednym z nielicznych ktorzy ostatnio wygrali. A znam kilka spraw ktore tak jak twoja ciagna sie juz ktorys miesiac z rzedu i sa tylko odraczane. Najbardziej dziwne jest to ze polskie sady proszone o uzupelnienie dokumentacji po prostu ......nie robia tego. Zasypuja UK tysiacami ENA a potem zostawiaja sprawy i decyzje brytyjskim wladzom.
---------------------
Na privie odpowiadam tylko na powazne pytania dotyczace problemow angielsko-polskich.

15:35 28-01-2010 

i jak poszło tomasz76??

udało się?

00:29 10-07-2010 

Witaj emi09 widze ze masz spora wiedze w zakresie ekstradycjy, czy jest mozliwosc nawiazania kontaktu z Toba?

00:33 10-07-2010 

hej anirad mam pytanko czy sa szanse na namiary na tego prawnika?

14:00 10-07-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Można korzystać z kancelarii prawników polskich w państwach UE.
---------------------
Odpowiadam tylko na forum na prawidłowo postawione pytania! Czasami warto użyć funkcji w prawym górnym rogu forum "Szukaj". Sprawdź aktualność przepisu ustawy na http://isip.sejm.gov.pl/ lub na http://isap.sejm.gov.pl/.
Regulamin forum- "Przedstawione opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób".
"Prawdziwy problem życiowy w dzisiejszych czasach: mieć dość czasu na myślenie". Edward Heath.
Zawsze stosuj zasadę ostrożności procesowej i składaj przez biuro podawcze sądu w terminie zawitym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku pisemny wniosek za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii o sporządzenie na piśmie i doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem.
Przesyłanie do mojej osoby na pocztową skrzynkę prywatną lub e-mailem wiadomości z pytaniami prawnymi surowo zabronione!
Przedstawiane publikacje nie mogą być rozpowszechniane bez pisemnej zgody posiadacza praw autorskich.

10:46 12-07-2010 

prosze o namiary tego prawnika.bardzo wazne pozdrawiam

13:19 12-07-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
CYTAT(edytaski @ 12.07.2010, 10:46)
prosze o namiary tego prawnika.bardzo wazne pozdrawiam

Trzeba poszukać. Jeśli ENA jest w związku z wykonaniem kary (orzeczonej prawomocnie) to można wnosić o przekazanie orzeczenia do wykonania w danym państwie.
---------------------
Odpowiadam tylko na forum na prawidłowo postawione pytania! Czasami warto użyć funkcji w prawym górnym rogu forum "Szukaj". Sprawdź aktualność przepisu ustawy na http://isip.sejm.gov.pl/ lub na http://isap.sejm.gov.pl/.
Regulamin forum- "Przedstawione opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób".
"Prawdziwy problem życiowy w dzisiejszych czasach: mieć dość czasu na myślenie". Edward Heath.
Zawsze stosuj zasadę ostrożności procesowej i składaj przez biuro podawcze sądu w terminie zawitym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku pisemny wniosek za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii o sporządzenie na piśmie i doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem.
Przesyłanie do mojej osoby na pocztową skrzynkę prywatną lub e-mailem wiadomości z pytaniami prawnymi surowo zabronione!
Przedstawiane publikacje nie mogą być rozpowszechniane bez pisemnej zgody posiadacza praw autorskich.

13:11 13-07-2010 

Czesc. Dziekuje za wczesniejsze odpowiedzi. Jak na razie rezyduje jeszcze w UK, chociaz nie wiem na jak dlugo.

Moja apelacja zostala odrzucona w czerwcu tego roku. Sedziemu w High Court zajelo okolo 5 minut na powiedzenie, iz moje prawa wynikajace z konwencji praw czlowieka nie sa w zakresie ich zainteresowania. Jakiekolwiek kwestie z tym z zwiazane mam zglaszac polskiej stronie.

W dozwolonym terminie 14 dni zlozylem wniosek o zezwolenie na apelacje do Supreme Court. Poki co zadnych wezwan na lotnisko nie dostaje. Rozmawialem z kobieta z biura w High Court wczoraj a ta powiedziala, ze rozpatrzenie aplikacji moze zajac do trzech miesiecy. Troche nie chce mi sie w to wierzyc.

Anirad,
Dziekuje za twoje informacje. Czesc z tych rzeczy dowiedzialem sie swoimi kanalami, ale wszystko co piszesz bylo bardzo fachowe i trafne. Chetnie zapytalbym cie o namiary tego mlodego ambitnego adwokata, gdyz taki zdecydowanie jest mi potrzebny.

Z tego co dowiedzialem sie odnosnie Legal Aid to na etapie apelacji do High Court lub Supreme Court zarobki nie sa brane pod uwage. Jedynie rozpatrywane jest czy istnieje interes spoleczny. Sprawa oczywiscie musi miec jakies rokowania na powodzenie i "merit", w przeciwnym wypadku Legal Aid Commitioner odmawia finansowania.

Ten adwokat, ktorego znasz to dziala na Legal Aid czy prywatnie? Jakbys podeslal zyczliwie jego maila na privie to wysle mu dokumentacje jaka mam.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich, ktorzy odpowiedzieli na moj topik.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa