30 lipca 2010

Julity, Leopolda

Długaaa reklamacja telefonu.
 14:24 04-02-2010 

Witam serdecznie i z góry przepraszam,jeżeli w złym dziale zamieściłam post.
07.01.2010 r.przedłużyłam umowę abonamentową w sieci Plus i zakupiłam nowy telefon marki Motorola.Przez dwa pierwsze dni musiałam ładować telefon codziennie,ale tłumaczyłam sobie to tym że wiadomo-nowy telefon,człowiek musi się nauczyć go obsługiwać itp.Po 4 dniach stwierdziłam że coś chyba jest nie tak,bo telefon już nie był tak używany a ładować nadal musiałam codziennie.Poszłam więc do sklepu Plus i chciałam telefon zareklamować.Pan zza biurka stwierdził że podmieni mi baterie z innego telefonu i jeżeli nadal tak się będzie dziać to oznacza że to coś z telefonem a nie z baterią i będziemy reklamować. Niestety sytuacja się powtórzyła,bateria nie wytrzymała nawet 24 godz.I tak 12.01.2010 oddalam telefon do naprawy i do tej pory cisza,minęły już dokładnie 23 dni a nikt nawet nie raczy zadzwonić do mnie z informacją ile jeszcze potrwa naprawa tego telefonu.
Właśnie wróciłam przed chwilą z sieci Plusa i nadal nic nie wiem.Pani oczywiści pokiwała głową że faktycznie bardzo długo trzymają ten telefon,ale oni nic nie mogą zrobić.Ja mam czekać w domu i jak telefon dotrze do nich z serwisu to od razu do mnie zadzwonią.Na moje pytanie ile jeszcze mogę czekać ,pani nie potrafiła odpowiedzieć.Bardzo proszę o podpowiedz co mogę zrobić?Telefonu zastępczego nie dostałam,bo w danej chwili nie posiadali i cały czas używam stary telefon,który się zawiesza i w związku z czym nie mogę go używać tak jak bym tego chciał,a abonament muszę płacić taki jak za użytkowanie nowej motoroli.Nie byłam nigdy w podobnej sytuacji i nie wiem co mogę zrobić?Faktycznie tylko siedzieć i czekać? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

20:19 04-02-2010 

Niestety żadnego cudownego sposobu to nie wymyślimy. Tak jak już tu nie raz radziliśmy - ustalić do jakiego serwisu został wysłany telefon do naprawy i następnie listem poleconym wezwać serwis (gwaranta) do niezwłocznego wydania naprawionego telefonu.

Ewentualnie jeśli naprawa nadal będzie się przedłużać - wówczas próbować dochodzić od sprzedawcy wymiany telefonu na nowy, wolny od wad - wskazując, że naprawa gwarancyjna jest nieskuteczna.

12:56 05-02-2010 

Witam i dziękuję Panie Łukaszu za odpowiedź,ale tak sobie myślę czy ja nie powinnam czasami takiego pisma wystosować do punktu Plusa?To w końcu oni sprzedali mi ten telefon w raz ze swoimi usługami,to oni przyjmowali ten telefon do naprawy.Ja na dobra sprawę nie mam pojęcia gdzie ten serwis się znajduję,wiem tylko w jakim mieście i nic poza tym.Bardzo proszę o odpowiedź,dziś się za to zabieram i chcę się upewnić do kogo wystosować to pismo.Pozdrawiam smile.gif

20:31 05-02-2010 

Jeśli naprawa telefonu jest wykonywana w ramach gwarancji to sprzedawca (salon Plusa) nic do tego nie ma. To gwarant przyjął na siebie odpowiedzialność i on ponosi winę za niezasadnie przedłużającą się naprawę.

09:30 10-02-2010 

Witam ponownie smile.gif
W poniedziałek byłam w salonie Plusa i poprzez nich zażądałam zwrotu telefonu w takim stanie jakim jest(czyli nienaprawiony,bo niby czekają cały czas za częściami).Telefon miałam otrzymać w czwartek.Wczoraj zadzwonił do m,nie pracownik salonu i powiedział że wczoraj godzinę po moim wyjściu dostali e-mail z serwisu że telefon już jest naprawiony i w związku z tym mogę przyjść do salonu i go odebrać.Po godz.14 poszłam odebrać ten telefon,bateria była naładowana cała.Dziś rano wstaje,telefon jest kompletnie rozładowany.Naładuje go dziś i sprawdzę ile wytrzymuje ta bateria,ale wydaje mi się że ten telefon nie jest wcale naprawiony.I teraz mam pytanie:czy mogę oddać go do naprawy nie korzystając z gwarancji a z tytułu niezgodności towaru z umową?Nie chcę czekać ponownie miesiąc za telefonem,ale nie wiem jak sytuacja wygląda prawnie.Przypomnę że cały czas chodzi o baterie,która nie wytrzymuje nawet doby.Bardzo proszę o radę co mogę teraz zrobić.Pozdrawiam.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa