2 września 2010

Juliana, Oliwera

1
 czy nie za sroga kara?
 17:41 04-02-2010 

Poddalem sie wyrokowi bez rozprawy, dostałem osiem miesięcy w zawieszeniu na cztery lata za kazdy z paragrafów plus 60x20 stawek dziennych łącznie. Mam niebawem posiedzenie sądu na którym mogę odwołac poddanie się karze. Czy jest szansa na lżejszy wyrok? Nie byłem karany, jestem bezrobotny, mam trudną sytuację finansową małe dzieci itp.

23:11 05-02-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
CYTAT(wielecki @ 4.02.2010, 17:41)
Poddalem sie wyrokowi bez rozprawy, dostałem osiem miesięcy w zawieszeniu na cztery lata za kazdy z paragrafów plus 60x20 stawek dziennych łącznie. Mam niebawem posiedzenie sądu na którym mogę odwołac poddanie się karze. Czy jest szansa na lżejszy wyrok? Nie byłem karany, jestem bezrobotny, mam trudną sytuację finansową małe dzieci itp.

Raz, że sam się Pan poddał takiej karze wobec czego trudno teraz zmieniać zdanie- chociaż jest to dopuszczalne (można wycofać wniosek na etapie postępowania sądowego czy też pomimo tego złożyć apelację). Może Pan przed zawiadomienie o posiedzeniu złożyć pismo o wycofaniu się z poddania się karze i zawnioskować o przeprowadzenie rzoprawy na zasadach ogólnych. Po wtóre sąd wymierza karę na podstawie przepisu przewidującego karę najsurowszą. Co do wysokości kary to trudno twierdzić- można próbować wnioskować o warunkowe umorzenie postępowania.

CYTAT
Art. 11.
§ 1. Ten sam czyn może stanowić tylko jedno przestępstwo.
§ 2. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona określone w dwóch albo więcej przepisach
ustawy karnej, sąd skazuje za jedno przestępstwo na podstawie wszystkich
zbiegających się przepisów.
§ 3. W wypadku określonym w § 2 sąd wymierza karę na podstawie przepisu
przewidującego karę najsurowszą, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu innych
środków przewidzianych w ustawie na podstawie wszystkich zbiegających
się przepisów.

CYTAT
Art. 66.
§ 1. Sąd może warunkowo umorzyć postępowanie karne, jeżeli wina i społeczna
szkodliwość czynu nie są znaczne, okoliczności jego popełnienia nie budzą
wątpliwości, a postawa sprawcy nie karanego za przestępstwo umyślne, jego
właściwości i warunki osobiste oraz dotychczasowy sposób życia uzasadniają
przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku
prawnego, w szczególności nie popełni przestępstwa.
§ 2. Warunkowego umorzenia nie stosuje się do sprawcy przestępstwa zagrożonego
karą przekraczającą 3 lata pozbawienia wolności.

§ 3. W wypadku gdy pokrzywdzony pojednał się ze sprawcą, sprawca naprawił
szkodę lub pokrzywdzony i sprawca uzgodnili sposób naprawienia szkody, warunkowe
umorzenie może być zastosowane do sprawcy przestępstwa zagrożonego
karą nie przekraczającą 5 lat pozbawienia wolności.
---------------------
Odpowiadam tylko na forum na prawidłowo postawione pytania! Czasami warto użyć funkcji w prawym górnym rogu forum "Szukaj". Sprawdź aktualność przepisu ustawy na http://isip.sejm.gov.pl/ lub na http://isap.sejm.gov.pl/.
Regulamin forum- "Przedstawione opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób".
"Prawdziwy problem życiowy w dzisiejszych czasach: mieć dość czasu na myślenie". Edward Heath.
Zawsze stosuj zasadę ostrożności procesowej i składaj przez biuro podawcze sądu w terminie zawitym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku pisemny wniosek za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii o sporządzenie na piśmie i doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem.
Przesyłanie do mojej osoby na pocztową skrzynkę prywatną lub e-mailem wiadomości z pytaniami prawnymi surowo zabronione!
Przedstawiane publikacje nie mogą być rozpowszechniane bez pisemnej zgody posiadacza praw autorskich.

10:45 08-02-2010 

Dostałem juz zawiadomienie o posiedzeniu. Czy stawiając sie naposiedzeniu mam jaką kolwiek możliwość wpływu na ostateczny wyrok czy był bym na nim jedynie "niemową"? W zawiadomieniu o posiedzeniu wypunktowano 8 miesięcy za kazdy z paragrafów natomiast karę łączną policzyli jako 1 rok i 6 miesięcy czyli o dwa miesiace za dużo. Czy jest to powód do stawienia sie na posiedzenie aby nie dostac dwuch miesiecy za darmo?

10:55 08-02-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Na posiedzeniu może zapaść jedynie taka kara jaką Pan uzgodnił z prokuratorem. Jeśli akt oskarżenia wraz z wnioskiem o skazanie w trybie art. 335 kpk zawiera inny wymiar kary niż to było ustalane stawić się w sądzie i oświadczyć, że nie wyraża Pan zgody na taką karę. Wówczas sąd skieruje sprawę na rozprawę i będzie normalny proces.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.kancelaria.prawnikow.pl

00:02 09-02-2010 

Dziękuję za pomoc. Rozwazam sensowność ewentualnej rozprawy na zasadach ogólnych tym bardziej że poszkodowanymi są policjanci na słuzbie a dowiedziałem się o wyroku Trybunału Konstytucyjnego który to złagodził. sankcje wobec sprawców z 226 1kk motywując to tym iz policjanci powinni być przygotowani do takich sytuacji a do tego czyn ten aby nosił znamiona przestepstwa powinien byc dokonany publicznie. Wobec tego mam pytanie czy obecność drugiego policjanta stanowi o publiczności zajścia? Poza policjantami (z którymi konwersowałem przez okienko w radiowozie) na miejscu był jeszcze mój znajomy który jednak stał z boku i do niczego się nie mieszał. Sytuacja miała miejsce po północy i w okolicy nie było "żywej duszy". Zeby było jasne dodam też iż sytuacja miała miejsce podczas niekulturalnej (na ty itp) próby wylegitymowania mnie z kolegą podczas nocnego spaceru.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur