2 września 2010

Juliana, Oliwera

1
 kierowca zawodowy
 17:55 07-02-2010 

Witam serdecznie

Moze to wyda sie smieszne, moze załosne.. a moze nijakie. Jestem młodą osobą która w wieku 20-stu lat straciła prawo jazdy gdyz podczas rutynowej kontroli prowadzac pojazd jednosladowy niesilnikowy bylem pod wplywem alkoholu. Zakaz mija 30 marca tego roku. Wiele od tego czasu sie nauczylem i podjalem wazna w zyciu decyzje - chce zostac kierowca zawodowym (kategorii C+E). I teraz moje pytania odnosnie tego:

1) Czy na owy kurs moge zapisac sie jeszcze podczas trwania zakazu prowadzenia pojazdow - mianowicie zakaz mija 30 marca, a czy moge zapisac sie 1 marca na owy kurs skoro na poczatku jest teoria, a jazdy zaczynaja sie hipotetycznie zakladajac dopiero pod konie kwietnia? W zasadzie nie łamie zakazu - bo pojazdow w czasie zakazu prowadzic nie bede, natomiast czy nie ma jakiegos druczka podczas zapisywania sie na kurs prawa jazdy kat. C (np o niekaralnosc, zakaz prowadzenia pojazdow itp - jak przypuszczam cos takiego istnieje)

2) Czy to ze mialem zabrane prawo jazdy za alkohol zmienia cos w moim upragnionym celu? Czy egzaminatorzy na egzaminach beda mieli jakas adnotacje, iż mialem zatrzymany dokument za alkohol? czy bedzie problem z zapisaniem sie chociazby na kurs czy ma to znaczenie w samym przyjeciu do pracy?

3) Prawo jazdy kat B mam terminowe - kolejne badania w 2024r (badania oczywiscie zrobione obligatoryjnie z uwagi na pisemko z wydzialu komunikacji o takiej koniecznosci). Czy te psychotesty ktore robilem kilka miesiecy temu i badania lekarskie w Sosnowcu będą aktualne i czy przed rozpoczeciem kursu na prawo jazdy kat. C musze je ponawiac?

Dziękuje bardzo, pozdrawiam
---------------------
ZabranePrawko.pl - pomagamy, bez zobowiązań.

01:31 09-02-2010 

Nie chce zasmiecac jednak podbije - czy zna ktos odpowiedz na moje pytanie?
---------------------
ZabranePrawko.pl - pomagamy, bez zobowiązań.

22:14 11-02-2010 

Jak będziesz sie zaspisywał na kurs na kat.C będą od Ciebie wymagać prawa jazdy. Dopóki nie odzyskasz PJ nie będziesz sie miał czym okazać. To raz

Dwa... Niby nic się nie zmienia w Twoim celu, ale pracodawca moze zarządać świadectwa niekaralności. Egzaminatorzy chyba nie posiadają informacji, o które pytasz

Trzy... Badania lekarskie na kat.B nie obowiązują na kat. C, CE, D, DE, a psychotestów nie musisz robic zapisując się na kurs prawa jazdy. Psychotesty bedą Ci potrzebne do pracy, ale za podstawie ustawy o transporcie drogowym, a nie prawa o ruchu drogowym. Po za tym na orzeczeniu jest podstawa prawna, że robiłeś je za alkohol.
---------------------
Pozdrawiam!
Marcin

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »