2 września 2010

Juliana, Oliwera

1
 Eksmisja osoby na rencie
 23:53 07-02-2010 

Witam smile.gif Mam pytanie dotyczące mojej sąsiadki. Ma ona 58 lat i jest na rencie inwalidzkiej (ll grupa ). Od 5 lat nie płaciła za czynsz,gdyż jej renta wynosi 480zł a miesięczny czynsz 400. W tamtym miesiącu dostała list z sądu,że dnia 26 lutego odbędzie się rozprawa eksmisyjna. I tu jest moje pytanie. Jej siostra powiedziała,że może spłacać za nią te zadłużenie w ratach. Czy jest możliwość,żeby sąd rozłożył zadłużenie na raty i nie wyrzucał sąsiadki z mieszkania ? Dziękuję za odpowiedzi.

08:55 08-02-2010 

W tym przypadku sąd nie rozloży zadłużenia na raty, bo sprawa bedzie nie o zapłatę, a o eksmisję z tytułu zaległości czynszowych.
W najgorszym razie może byc eksmitowana, a i dług zostanie.(Chociaż jego ściągnięcie z renty 480 zł jest wątpliwe.)
Wyliczyć wysokośc długu, jeśli przedtem nie było żadnych nakazów ani komorników, to wyliczyc d trzech lat wstecz - bo później można powołac się na przedawnienie.Iść do sp -ni, zapłacić część, i dojśc do porozumienia.Dla sp- ni to tez kłopot, koszty, lokal zastepczy itp...
Powodzenia.
Nie warto przez kilkanaście tysięcy tracić mieszkanie.
---------------------
Donde una puerta se cierra, otra se abre.

22:58 08-02-2010 

Czyli wystarczy iść do spółdzielni i się dogadać? Zapłacić jakąś część zadłużenia ? (sąsiadka ma 14 tyś zadłużenia) czy wystarczy,jeśli zapłaci 2 tyś a później gdyby się dogadała ma dalej spłacać w ratach ?

23:07 08-02-2010 

CYTAT(dominika92 @ 8.02.2010, 22:58)
Czyli wystarczy iść do spółdzielni i się dogadać?

tak
CYTAT
Zapłacić jakąś część zadłużenia ?

tak
CYTAT
(sąsiadka ma 14 tyś zadłużenia) czy wystarczy,jeśli zapłaci 2 tyś

to zalezy jak się dogadają, może się na taką sumę zgodzą
CYTAT
a później gdyby się dogadała ma dalej spłacać w ratach ?

tak

23:48 08-02-2010 

Nim dojdzie do sprawy o eksmisję zarządca lokalu zawsze wystosowuje wezwanie przedsądowe.
Na pewno takowe było,a sąsiadka zlekceważyła zarządcę - dziś może zarządca zlekceważyć sąsiadkę.
Jeżeli doszło do sprawy sądowej nie bardzo wierzę w dobre chęci sąsiadki i wszelkie porozumienie się z zarządcą lokalu.
---------------------
Ojcze nasz, który jesteś w niebie Mam taką prośbę wielką dziś do Ciebie - Daj mi faceta i ma być bogaty Ma mieć Ferrari - za cash nie na raty Duże mieszkanie, a najlepiej willę Ma mnie wciąż słuchać, nie tylko przez chwilę Ma mnie zadowalać kiedy mam ochotę śniadanie mi robić- nie tylko w sobotę Oglądać romanse, biżuterię kupić W życiu mym nie będzie mógł się nigdy upić Nie chce nigdy widzieć jego własnej matki Ja wydaję kasę - on płaci podatki On nie ma kolegów - ja mam koleżanki Kont ma mieć on wiele - okoliczne banki Złotych kart bez liku, czeków co nie miara Jak mi to załatwisz - wzrośnie moja wiara

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur