2 września 2010

Juliana, Oliwera

alimenty
 00:36 09-02-2010 

po 6 latach związku moj partner mnie zostawil,gdy dowiedzial sie ze jestem w ciąży.mam 25 lat,studiuję zaocznie,nie mam pracy,jestem w 12 tygodniu ciąży.partner obecnie jest za granicą,zarabia przynajmniej 5000zł miesięcznie.ja od roku jestem w polsce i niepracowałam przez ten czas.utrzymuje mnie ojciec,mieszkam z nim.aby sie uspokoić,bo martwię sie o przyszłość,chciałabym dowedzieć się kilku rzeczy:
1.kiedy najwcześniej moge złożyć pozew o alimenty
2.czy sąd będzie brał pod uwagę że jestem na utrzymaniu swojego ojca i czy będzie miało to wpływ na wysokośc alimentów?
3.czy rozsądnie jest ubiegać się o 1500 zł alimentów,skoro ma tak wysokie zarobki,a ja nie mam pracy?
4.czy będzie dla mnie lepiej,jeśli podejme teraz jakąs pracę i udokumentuje w przyszłości że muszę płacić ojcu na swoje utrzymanie,aby mieszkać u niego w domu.czy pozowli mi to osiągnąc większe alimenty?(udowkumentowane moje wydatki na moje utrzymanie) czy tez nie ma to wpływu?
5.słyszałam o alimentach podwójnych,tzn na mnie i na dziecko,na czym to polega
6.skoro stydiuję,a niebędę mogła podjąc pracy w momnecie gdy urodzę dziecko,kto będzie ponocił opłaty za studia?
dziękuję

10:06 09-02-2010 

CYTAT
1.kiedy najwcześniej moge złożyć pozew o alimenty
2.czy sąd będzie brał pod uwagę że jestem na utrzymaniu swojego ojca i czy będzie miało to wpływ na wysokośc alimentów?
3.czy rozsądnie jest ubiegać się o 1500 zł alimentów,skoro ma tak wysokie zarobki,a ja nie mam pracy?
4.czy będzie dla mnie lepiej,jeśli podejme teraz jakąs pracę i udokumentuje w przyszłości że muszę płacić ojcu na swoje utrzymanie,aby mieszkać u niego w domu.czy pozowli mi to osiągnąc większe alimenty?(udowkumentowane moje wydatki na moje utrzymanie) czy tez nie ma to wpływu?
5.słyszałam o alimentach podwójnych,tzn na mnie i na dziecko,na czym to polega
6.skoro stydiuję,a niebędę mogła podjąc pracy w momnecie gdy urodzę dziecko,kto będzie ponocił opłaty za studia?

1.Po urodzeniu dziecka
2.NIE
3.alimenty zaleza od usprawiedliwionych potrzeb dziecka wieku itp, wiec kwota 1500 to przesada ...500zl mozna zarzadac.
4.to nie ma wplywu na alimenty bo ojciec/rodzice maja obowiazek łozyc na dziecko do czasu usamodzielnienia sie.
5.alimenty "podwojne" dotycza osob ktore byly w zwiazku malozenskim czytaj zony,meza ...
6.ojciec studentki lub sama studentka.

Na okres po urodzeniu dziecka mozna wziasc urlop dziekanski..
---------------------
Pozdrawiam
pprzemo

10:19 09-02-2010 

Czy przypadkiem nie jest tak, że po urodzeniu dziecka można wnieść o alimenty z datą wsteczną do 3 miesięcy przed urodzeniem dziecka (na tzw. wyprawkę)?
---------------------
Pozdrawiam,
Marzena

11:01 09-02-2010 

1/w PAńskiej odpowedzi odpisał pan że wyskośc 1500 to przesada,jednak czy sąd nie wezmie pod uwagę faktu,że ojciec dziecka ma duże zarobki oraz że ja nie mam żadnych skoro opiekuję się dzieckiem?a żyć jakoś trzeba.nawet jeśli pójdę do pracy,to wynając bym musiała nianię,ktoś za to zapłacić musi,bo przecież nie bedę pracować tylko na wypłetę dla niani?

2/slyszalam wlasnie o tym,ze mozna rzadac zwrotu kosztow w okresie jak kobieta jest w ciąży(badania,leki,ubrania ciązopwe,kosmetyki) oraz ubiegać się o utrzymanie kobiety w okresie okołoporodowym(niewiem dokladnie co to znaczy)/prosze o wyjasnienie tego tematu.

11:55 09-02-2010 

CYTAT
O wysokości alimentów decydują usprawiedliwione potrzeby dziecka związane z jego wiekiem i zdrowiem, a także zarobkowe i majątkowe możliwości rodziców (art. 135 par. 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Aby udowodnić, jakie usprawiedliwione potrzeby ma dziecko i jakie są w związku z tym wydatki, trzeba przedstawić imienne rachunki i zaświadczenia, ewentualnie wniosek o przesłuchanie świadków (jeśli nie można udowodnić czegoś dokumentami). Sąd, oceniając możliwości zarobkowe i majątkowe ojca, bierze pod uwagę jego dochody, sytuację materialną oraz inne zobowiązania. Sytuację zarobkową i majątkową sąd ocenia na podstawie zaświadczeń o zarobkach, rocznych zeznań o dochodach (PIT) oraz zeznań świadków .

To ze ktos duzo zarabia trzeba udowodnic a potrzeby dziecka/noworodka napewno sad nie wyceni na 1500zl.Bo do utrzymania dziecka jest dwoje rodzicow czyli chce pani powiedziec ze koszt utrzymania noworodka to 3tys zlotych.?Ojciec ma obowiazek lozyc na dziecko a nie na pania,trzeba bylo wyjsc za maz a nie zyc na "kocia lape" wtedy mogl by sie pani domagac alimentow na siebie......Ponizej jest to co pani sie nalezy...

CYTAT
Ojciec dziecka ma obowiązek poniesienia części wydatków związanych z ciążą, porodem i 3-miesięcznym utrzymaniem matki dziecka w okresie okołoporodowym. Aby udowodnić, jakie koszty poniosła kobieta, powinna przedstawić w sądzie imienne rachunki lub faktury na: ubrania ciążowe, płatne badania, szkołę rodzenia, leki, kosmetyki, posiłki , znieczulenie itp. oraz na wyprawkę dziecka.
---------------------
Pozdrawiam
pprzemo

19:13 09-02-2010 

prosiłam porade prawna,a nie o złote zyciowe rady."trzeba była wyjsc za mąz" dziękuję za te rady,ale to portal porad prawnych i tego oczekuję.
skoro ja mam dokladac drugie tyle co on,tzn ze musiałabym isc do pracy,a przepraszam jak,z dzieckiem na ręku?sąd raczej ma to na uwadze,ze nie moge isc do pracy dopóki nie bede mogla wysłać dziecka np do żłobka,albo wynając niani,co sie również wiąże z kosztami.stąd moja kwota.jeśli przedtawię rachunek za żłobek,albo koszty wynajmu nianii,abym mogła pracowac by dołożyc DRUGĄ POŁOWĘ na utrzyjmanie dziecka to chyba kwota alimentów która podałam nie jest tak znowu wygórowana?
jak to jest,ze oczekuje sie dolozenia drugiej polowy kwoty na utrzymanie dziecka,skoro kobieta isc do pracy NIEMOZE
zglosilam sie po pomoc do waszego portalu wlasnie aby miec jasnosc,czy jest to mozliwe,i jak to jest ze wymaga sie czegos co nie jest mozliwe do spelnienia?chce porady prawnej,chce wiedziec jak to jest w polsce,czytalam o roznych wysokosciach alimentów,wlasnie na noworodka,oraz o tym ze moge sie domagac kosztow okoloporowych nawet jest nie został spelniany warunek"trzeba bylo wziaśc slub a nie zyc na kocią łapę" jak to mi pieknie pan napisał

19:26 09-02-2010 

CYTAT(linkownia @ 9.02.2010, 19:13)
prosiłam porade prawna,a nie o złote zyciowe rady

pprzemo dał ci ją w drugim poście
Pytałaś "3.czy rozsądnie jest ubiegać się o 1500 zł alimentów,skoro ma tak wysokie zarobki,a ja nie mam pracy?"
Prawo to nie rozsądek, więc odpowiedzi były o praktyce sądowej, nie o przepisach
Sama wiesz, że możesz się domagać alimentów w dowolnej wysokości, a co sąd postanowi to już inna sprawa
Uśmiechnij się smile.gif

01:34 10-02-2010 

Grupa: Spec-prawnicy
Z tego co wiem, to opieka nad dzieckiem uważana jest również za świadczenie alimentacyjne. Więc nie można od niej wymagać, aby jej nakłady finansowe były równe nakładom ojca, który się nim nie zajmuje.

08:18 10-02-2010 

Dopóki dziecko się nie urodziło, to nie można dochodzić alimentów, lecz odpowiedniej sumy z tytułu kosztów
utrzymania kobiety przez 3 miesiące w okresie porodu oraz kosztów utrzymania dziecka przez okres 3 miesięcy po urodzeniu. Przy czym ojcostwo mężczyzny nie musi być udowodnione, a jedynie uwiarygodnione. Po urodzeniu się dziecka, o ile ojciec go nie uzna
(sądownie), można żądać alimentów jedynie wraz z ustaleniem ojcostwa.
Art. 142 kro. Jeżeli ojcostwo mężczyzny nie będącego mężem matki zostało uwiarygodnione, matka może żądać, ażeby mężczyzna ten jeszcze przed urodzeniem się dziecka wyłożył odpowiednią sumę pieniężną na koszty utrzymania matki przez trzy miesiące w okresie porodu oraz na koszty utrzymania dziecka przez pierwsze trzy miesiące po urodzeniu. Termin i sposób zapłaty tej sumy określa sąd.
---------------------
Interpretacja ministerstwa to najczęściej przekonywanie, że w ustawie jest co innego, niż tam faktycznie jest.

Prezentowane poglądy, opinie i odpowiedzi mają jedynie charakter informacyjny i pomocniczy i nie powinny być traktowane jako wiążące kogokolwiek.

12:15 10-02-2010 

W poscie 2 i 5 udzielilem wyczerpujacej odpowiedzi i obrazanie sie na fakty nie ma sensu.Tu nikt nie zajmuje sie wrozeniem co zrobi sad i gdybaniem co powinien zrobic sad..Realia sa nieublagane a Prawo jest okreslone sztywnymi ramami i pretensje do ustawodawcow a nie na forum.
CYTAT
prosiłam porade prawna,a nie o złote zyciowe rady."trzeba była wyjsc za mąz" dziękuję za te rady,ale to portal porad prawnych i tego oczekuję.

Nie wiedzialem ze studenci maja klopoty z czytaniem ze zrozumieniem,wiec proponuje przeczytac 2 razy co napisalem i zrozumiec to...NAPISZE DUZYMI LITERAMI ZEBY BYLO BARDZIEJ CZYTELNE.!!

ALIEMNTOW NA SIEBIE MOZE ZADAC ZONA/MAZ BO TAK STANOWI PRAWO i stad moja rade ze trzeba bylo wyjsc za maz zeby teraz moc sie domagac alimentow na siebie....czy to takie skomplikowane zeby to zrozumiec.?

CYTAT
skoro ja mam dokladac drugie tyle co on,tzn ze musiałabym isc do pracy,a przepraszam jak,z dzieckiem na ręku?sąd raczej ma to na uwadze,ze nie moge isc do pracy dopóki nie bede mogla wysłać dziecka np do żłobka,albo wynając niani,co sie również wiąże z kosztami.stąd moja kwota.jeśli przedtawię rachunek za żłobek,albo koszty wynajmu nianii,abym mogła pracowac by dołożyc DRUGĄ POŁOWĘ na utrzyjmanie dziecka to chyba kwota alimentów która podałam nie jest tak znowu wygórowana?
jak to jest,ze oczekuje sie dolozenia drugiej polowy kwoty na utrzymanie dziecka,skoro kobieta isc do pracy NIEMOZE

Przedstawiam realia jak sady na to patrza i wystarczy uzyc opcji szukaj lub przejrzec inne watki zeby zobaczyc jak wygladaja alimenty na dzieci w roznym wieku...TO FAKTY i nie mozna z nimi dyskutowac.

CYTAT
zglosilam sie po pomoc do waszego portalu wlasnie aby miec jasnosc,czy jest to mozliwe,i jak to jest ze wymaga sie czegos co nie jest mozliwe do spelnienia?chce porady prawnej,chce wiedziec jak to jest w polsce,czytalam o roznych wysokosciach alimentów,wlasnie na noworodka,oraz o tym ze moge sie domagac kosztow okoloporowych nawet jest nie został spelniany warunek"trzeba bylo wziaśc slub a nie zyc na kocią łapę" jak to mi pieknie pan napisał

Co do kosztow okoloporodowych napisalem w poscie 5 co sie pani nalezy ,a wysokosc alimentow na noworodka znajdzie pani w innych postach,ja podalem sume ktora pani realnie mozna podac i dostac a co pani zrobi to juz pani sprawa..pani moze i zadac 10tys.. decyzja nalezy do sadu..!!!
---------------------
Pozdrawiam
pprzemo

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Łukasz Nysztal

Adwokat

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »