30 lipca 2010

Julity, Leopolda

wpis do ksiegi wieczystej
 19:53 20-02-2010 

witam przeprowadzalem transakcje sprzedazy mieszkania - mam takie pytanie czy kupujacy mial prawo zrobic mi wpis do ksiegi wieczystej - roszczenie prawa pierwokupu - jezeli ja nie zerwalem z nim umowy? . Pozatym czy moge zlozyc wniosek o wykreslenie tego wpisu do sadu? poniewaz poradzilem sie prawnika ta umowa tak naprawde zostala zerwana z winy kupujacego (przelozyl bez uzasadnienia ostateczny termin jej zawarcia) - i czy lepiej taki wniosek zlozyc podpisany przez prawnika?

11:37 21-02-2010 

Witam,
na podstawie jakich dokumentów Sąd dokonał wpisu w kw?....?, i czy napewno dokonano wpisu?...?, czy jest jedynie wniosek...?

19:01 21-02-2010 

CYTAT(quetzalcoatl44 @ 20.02.2010, 19:53)
czy kupujacy mial prawo zrobic mi wpis do ksiegi wieczystej - roszczenie prawa pierwokupu - jezeli ja nie zerwalem z nim umowy?

Skoro został dokonany wpis, to musiała istnieć przedwstępna umowa sprzedaży w formie notarialnej.
W pełni skuteczne odstąpienie od niej wymagało wezwania kupującego do stawienia się u notariusza (najlepiej tuż przed terminem zawarcia umowy ostatecznej), przyjście samemu i spisanie przez notariusza notatki, że kupujący się nie stawił.

Mimo niedotrzymania warunków umowy przedwstępnej kupujacy przez rok może próbować domagać się zawarcia umowy ostatecznej przed sądem - wskazując na jakieś okoliczności uzasadniające jej nie zawarcie w terminie - a w szczególności na brak woli sprzedajacego do zawarcia umowy ostatecznej. Wtedy to sąd decydowałby, czy umowa będzie zawarta, czy nie. Taki wpis w hipotece ma na celu zabezpieczenie możliwości wyegzekwowania tego prawa, bo gdyby go w hipotece nie było, a mieszkanie zostało sprzedane, kupujący nie mógłby go nabyć.

W tej sytuacj są trzy możliwości:
- ponowne wezwanie kupujacego do zawarcia umowy ostatecznej, a gdy na nie nie odpowie, skierowanie sprawy do sądu - jeśli Pan chce mu to mieszkanie sprzedać
- odczekanie roku od terminu ostatecznego na zawarcie umowy przyrzeczonej - i wystąpienie z wnioskiem o usuniecie wpisu z powodu przedawnienia roszczenia
- wystąpienie do sądu o stwierdzenie, że do zawarcia umowy ostatecznej nie doszło z winy kupującego, co byłoby podstawą do wcześniejszego usunięcia wpisu (ale wiąże to się ze znacznymi opłatami, które być może to Pan musiałby ponieść)

22:41 03-03-2010 

dzieki serdeczne to wlasciwie juz wszystko wiem w tym temacie...A jak Pan mysli czy moge teraz napisac pismo wzywajace kupujacego do realizacji umowy przedwstepnej - tylko ze na nowych warunkach. Poniewaz wczesniej to kupujacy zerwal poprzednia umowe wzywajac mnie na realizacje jej 2 dni po terminie ostatecznym zapisanym w umowie - przedwstepnej. Czyli de facto przesunal termin jej zawarcie bez uzasadnienia - czyli ja zerwal.? Ja wtedy zjawilem sie u notariusza ale nie doszlo do podpisania umowy.
Czy moge na tej podstawie postawic nowe warunki?
aha i czy dokonanie wpisu do ksiegi wieczystej - roszczenia, moglo sie odbyc odrazu bez zadnych okolicznosci?
- tz czy poza natarialna umowa nie musialy byc jakies inne okolicznosci zrobienia tego wpisu - np zerwanie przezemnie umowy?

11:31 04-03-2010 

czy ktos wie czy tak mozna zrobic w tym wypadku? i czy kupujacy mial odrazu pelne prawo dokonac wpisu do ksiegi wieczystej?

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa