30 lipca 2010

Julity, Leopolda

1
 OC i przejście zniżek na współmałżonków
 13:35 07-03-2010 

Witajcie serdecznie

Moje pytanie jest następujące, piszę tutaj ponieważ w internecie nic praktycznie na ten temat nie mogę znaleźć.

Moja mama nigdy nie miała samochodu ani nie miała zarejestrowanego na siebie. Mój tata ma pełne zniżki, słyszałem, że mimo, że mama nie jest z tatą zarejestrowana jako współwłaściciel to dostaję pełne zniżki Taty.
Mam 19 lat, już jeden samochód rozbiłem nie z mojej winy. Teraz chcę kupić coś lepszego. A nie chcę aby mnie oc zeżarło, bo przy silniku 1,9 będę płacił za rok jakieś 2,2tys. A to nie jest mało. Koledzy mi mówią, że jest tak iż zniżki przechodzą na współmałżonków, jednakże chciałem aby ktoś kompetentny wypowiedział się.

Bo tak na mamę bym wziął samochód i tak ona nie jeździ, a nie daj Boże coś by się stało, to Mama nic nie traci.

10:15 10-03-2010 

Witam
Jeżeli rodzice pozostają we wspólnocie majątkowej to jak najbardziej zniżki jednego ze współmałżonków przysługują również drugiemu. W tym celu Tata powinien wziąć zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia od swojego ubezpieczyciela i spisać oświadczenie, że przebywają we wspólnocie majątkowej (nie każdy zakład ubezpieczeń tego wymaga). Jednak Pan przez to nie nabędzie swoich zniżek. Może warto by było trochę drożej zapłacić i wpisać się do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel. Wówczas po każdym bezszkodowym roku "zbiera" Pan swoje zniżki. Większość towarzystw wymaga również oświadczenia , że samochód nie będzie użytkowany przez osoby poniżej 25 roku życia, w przeciwnym wypadku stosują zwyżki w składce. W tej sytuacji zwyżka za Pana wiek jest i tak nieunikniona. Jako użytkownik nie będzie nabywał Pan prawa do własnych zniżek a jako współwłaściciel jak najbardziej, przy czym cenowo to wyjdzie tak samo w większości towarzystw.
Pozdrawiam
S.P.

1

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »