30 lipca 2010

Julity, Leopolda

Obniżenie wymiaru godzin w ramach wychowawczego
 23:27 09-03-2010 

Witam Państwa ponownie smile.gif
Nadchodzi moment powrotu do pracy i chciałabym dopytać o trzy sprawy:

Pytanie 1- Czy pracodawca po moim powrocie, przy obniżonym wymiarze czasu pracy może mi zaproponować zmianę stanowiska (zgodnie z kwalifikacjami) ale poza miejscem dotychczasowej pracy i poza miejscem zamieszkania ( np. w centrali firmy oddalonej o ok 150 km od oddziału w którym pracuję) w sytuacji kiedy karmię dziecko piersią?

Pytanie 2- Czy z powodu braku równorzędnego lub odpowiadającego moim kwalifikacjom stanowiska, pracodawca może zaproponować mi niższe a tym samym mniej płatne stanowisko lub też zrobić to np w kolejnym miesiącu po moim powrocie?
Czy pracodawca ma prawo przenieść mnie na stanowisko mniej płatne przy obniżonym wymiarze godzin w ramach wychowawczego?
Obawiam się sytuacji, że po powrocie do pracy otrzymam porozumienie zmieniające warunki- czy to jest możliwe?

Pytanie 3- Jeśli pyt 2 jest możliwe, co w sytuacji kiedy nie wyrażę zgody na zmianę warunków ( przeniesienie do innego miasta lub obniżenie pensji) ? Czy jest to równoznaczne z wypowiedzeniem przeze mnie ( czy też rozwiązaniem ) stosunku pracy? Jak się mogę bronić?

Powtórnie licząc na Państwa fachową pomoc pozostaję z poważaniem
Mama Niko

21:52 10-03-2010 

Bardzo proszę o podpowiedź na zadane przeze mnie pytania, muszę pilnie złożyć wniosek a nie wiem jak zareagować na propozycje Pracodawcy.

22:51 10-03-2010 

witam.

"... Jeżeli złoży Pani wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mogłaby Pani korzystać z urlopu wychowawczego, to do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy - pełnego etatu (nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty złożenia wniosku) pracodawca nie może Pani wypowiedzieć lub też rozwiązać umowy o pracę. Dotyczy to również wypowiedzenia zmieniającego.
Zmianę warunków pracy i płacy, które może zaproponować Pani pracodawca w czasie obniżonego etatu i 12 m-cznej ochrony, należy traktować jako zmianę umowy za porozumieniem stron. Jeżeli nie podpisze Pani dobrowolnie tego aneksu, to będzie obowiązywała dotychczasowa umowa i dotychczasowe warunki pracy i płacy. Pracodawca nie może wtedy wystosować jednostronnie wypowiedzenia zmieniającego. ..."
http://www.prawo-pracy.pl/obnizenie_etatu-p-513.html

" Ochrona przed wypowiedzeniem (także zmieniającym) - od dnia złożenia wniosku do dnia powrotu do poprzedniego wymiaru zatrudnienia

Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. W takim przypadku pracownik podlega ochronie przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem stosunku pracy od dnia złożenia wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do pracy na poprzednich warunkach, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.

Ochrona przed wypowiedzeniem umowy o pracę dotyczy również zmiany warunków pracy i płacy w drodze wręczenia pracownikowi wypowiedzenia zmieniającego. Tym samym pracodawca nie może jednostronnie zmienić pracownikowi warunków umowy o pracę, począwszy od dnia złożenia wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy. Występując o obniżenie wymiaru czasu pracy pracownica musi się jednak liczyć z tym, że pracodawca ma prawo na nowo określić wysokość przysługującego jej wynagrodzenia za pracę - adekwatnie do obniżonego etatu. Jeżeli więc pracownica wnioskowała o obniżenie wymiaru etatu o 1/8, to o tyle pracodawca może obniżyć również wysokość jej pensji."
http://www.prawo.egospodarka.pl/45594,Urlo...ace,1,34,3.html

1.
A jakie miejsce pracy ma Pani wpisane na umowie?
2.
Nie może zaproponować/przenieść na stanowisko inne, które nie jest równorzędne i z mniejszym wynagrodzeniem.
3. Jeśli Pani wcześniej złoży wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy zamiast wychowawczego - pracodawca nie może wręczyć wypowiedzenia zmieniającego, tym samym ma Pani prawo nie zgodzić się na zmianę warunków pracy i płacy.

pozdrawiam

17:07 11-03-2010 

Witam

"1. A jakie miejsce pracy ma Pani wpisane na umowie?"

Na umowie o pracę mam wpisane swoje województwo- centrala firmy czy inne oddziały są w innych województwach.
W takim przypadku mogą mi zaproponować przeniesienie?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

22:25 11-03-2010 

Tylko w obrębie województwa widniejącego na umowie o pracę.

pozdrawiam

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Sonia Jozajtis

Podróżniczka

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur