9 września 2010

Anieli, Aureliego

Obniżenie wymiaru godzin w ramach wychowawczego - dodaj swój komentarz
Autor postu:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać ulubione dyskusje
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w odwrotnej kolejności):
1.
22:34 12-03-2010   malvina0
1.
CYTAT
Ostatnie pytanie- co może być przyczyną ewentualnego zwolnienia mnie z pracy w okresie obniżonego wymiary czasu? Tylko dyscyplinarka?

Likwidacja, upadłość zakładu pracy;
zwolnienie dyscyplinarne
zwolnienia grupowe/indywidualne
2.
CYTAT
Firma moja ma tendencję do maksymalnego zawyżania planów sprzedażowych, czy sytuacja kiedy nie osiągnę założonych celów może być przyczyną zwolnienia? Czy to kwalifikuje się pod dyscyplinarkę?

nie sądzę, aby nie osiągnięcie założonych planów ds sprzedaży było przyczyną dyscyplinarki... i taki powód zwolnienia chciał podać pracodawca...

pozdrawiam
2.
22:51 11-03-2010   mamaniko
Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi smile.gif
Ostatnie pytanie- co może być przyczyną ewentualnego zwolnienia mnie z pracy w okresie obniżonego wymiary czasu? Tylko dyscyplinarka?
Firma moja ma tendencję do maksymalnego zawyżania planów sprzedażowych, czy sytuacja kiedy nie osiągnę założonych celów może być przyczyną zwolnienia? Czy to kwalifikuje się pod dyscyplinarkę?
Przez kilka lat tworzyłam grupę sprzedażową i po moim odejściu ludzi albo zwolnili albo przenieśli pod inne kierownictwo więc nie mam do czego wracać i obawiam się, że mogę dostać od początku plan który będzie nie do zrealizowania... Stworzenie od nowa grupy sprzedażowej musi potrwać więc obawiam się o plany na najbliższe miesiące.
Pozdrawiam
3.
22:25 11-03-2010   malvina0
Tylko w obrębie województwa widniejącego na umowie o pracę.

pozdrawiam
4.
17:07 11-03-2010   mamaniko
Witam

"1. A jakie miejsce pracy ma Pani wpisane na umowie?"

Na umowie o pracę mam wpisane swoje województwo- centrala firmy czy inne oddziały są w innych województwach.
W takim przypadku mogą mi zaproponować przeniesienie?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
5.
22:51 10-03-2010   malvina0
witam.

"... Jeżeli złoży Pani wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mogłaby Pani korzystać z urlopu wychowawczego, to do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy - pełnego etatu (nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty złożenia wniosku) pracodawca nie może Pani wypowiedzieć lub też rozwiązać umowy o pracę. Dotyczy to również wypowiedzenia zmieniającego.
Zmianę warunków pracy i płacy, które może zaproponować Pani pracodawca w czasie obniżonego etatu i 12 m-cznej ochrony, należy traktować jako zmianę umowy za porozumieniem stron. Jeżeli nie podpisze Pani dobrowolnie tego aneksu, to będzie obowiązywała dotychczasowa umowa i dotychczasowe warunki pracy i płacy. Pracodawca nie może wtedy wystosować jednostronnie wypowiedzenia zmieniającego. ..."
http://www.prawo-pracy.pl/obnizenie_etatu-p-513.html

" Ochrona przed wypowiedzeniem (także zmieniającym) - od dnia złożenia wniosku do dnia powrotu do poprzedniego wymiaru zatrudnienia

Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. W takim przypadku pracownik podlega ochronie przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem stosunku pracy od dnia złożenia wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do pracy na poprzednich warunkach, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.

Ochrona przed wypowiedzeniem umowy o pracę dotyczy również zmiany warunków pracy i płacy w drodze wręczenia pracownikowi wypowiedzenia zmieniającego. Tym samym pracodawca nie może jednostronnie zmienić pracownikowi warunków umowy o pracę, począwszy od dnia złożenia wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy. Występując o obniżenie wymiaru czasu pracy pracownica musi się jednak liczyć z tym, że pracodawca ma prawo na nowo określić wysokość przysługującego jej wynagrodzenia za pracę - adekwatnie do obniżonego etatu. Jeżeli więc pracownica wnioskowała o obniżenie wymiaru etatu o 1/8, to o tyle pracodawca może obniżyć również wysokość jej pensji."
http://www.prawo.egospodarka.pl/45594,Urlo...ace,1,34,3.html

1.
A jakie miejsce pracy ma Pani wpisane na umowie?
2.
Nie może zaproponować/przenieść na stanowisko inne, które nie jest równorzędne i z mniejszym wynagrodzeniem.
3. Jeśli Pani wcześniej złoży wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy zamiast wychowawczego - pracodawca nie może wręczyć wypowiedzenia zmieniającego, tym samym ma Pani prawo nie zgodzić się na zmianę warunków pracy i płacy.

pozdrawiam

6.
21:52 10-03-2010   mamaniko
Bardzo proszę o podpowiedź na zadane przeze mnie pytania, muszę pilnie złożyć wniosek a nie wiem jak zareagować na propozycje Pracodawcy.
7.
23:27 09-03-2010   mamaniko
Witam Państwa ponownie smile.gif
Nadchodzi moment powrotu do pracy i chciałabym dopytać o trzy sprawy:

Pytanie 1- Czy pracodawca po moim powrocie, przy obniżonym wymiarze czasu pracy może mi zaproponować zmianę stanowiska (zgodnie z kwalifikacjami) ale poza miejscem dotychczasowej pracy i poza miejscem zamieszkania ( np. w centrali firmy oddalonej o ok 150 km od oddziału w którym pracuję) w sytuacji kiedy karmię dziecko piersią?

Pytanie 2- Czy z powodu braku równorzędnego lub odpowiadającego moim kwalifikacjom stanowiska, pracodawca może zaproponować mi niższe a tym samym mniej płatne stanowisko lub też zrobić to np w kolejnym miesiącu po moim powrocie?
Czy pracodawca ma prawo przenieść mnie na stanowisko mniej płatne przy obniżonym wymiarze godzin w ramach wychowawczego?
Obawiam się sytuacji, że po powrocie do pracy otrzymam porozumienie zmieniające warunki- czy to jest możliwe?

Pytanie 3- Jeśli pyt 2 jest możliwe, co w sytuacji kiedy nie wyrażę zgody na zmianę warunków ( przeniesienie do innego miasta lub obniżenie pensji) ? Czy jest to równoznaczne z wypowiedzeniem przeze mnie ( czy też rozwiązaniem ) stosunku pracy? Jak się mogę bronić?

Powtórnie licząc na Państwa fachową pomoc pozostaję z poważaniem
Mama Niko

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Katarzyna Przyborowska

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »