9 września 2010

Anieli, Aureliego

Okoliczności faktyczne i wnioski dowodowe - dodaj swój komentarz
Autor postu:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać ulubione dyskusje
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w odwrotnej kolejności):
1.
22:04 08-04-2010   kempi82
Nie ma nic dziwnego w tym, że po wniesieniu sprzeciwu otrzymuje Pan wezwanie do sądu na rozprawę. Po prostu nakaz zapłaty stracił moc i będzie prowadzone postępowanie, zgodnie z art. 505 KPC. Nie ma tu specjalnego przepisu na przygotowanie. Po prostu trzeba się stawić i jeszcze raz przedstawić swoje racje.
2.
20:48 08-04-2010   troon666
Witam ponownie
Zgodnie z wytycznymi uzupełniłem dane, wczoraj dostałem wezwanie gdzie będę przesłuchiwany w charakterze strony... nie miła wiadomość kwota zapłaty zmieniła się na 2020,85 czy to możliwe???? (chyba pani stażystka dodała jedno 0...)
I pytanie jak się przygotować do tej rozprawy?... i tak też sobie myślę że sprzeciw był nieskuteczny bo nie załączyłem kopii mandatu jako dowodu by wskazać przeterminowanie...
ps. przepraszam że nie podziękowałem za szybką pomoc niestety w tamtym okresie korzystałem z internetu przez telefon.
3.
11:41 11-03-2010   Łukasz Nysztal
Wezwanie sądu w takim wypadku jest dziwne - ale lepiej się do niego zastosować.

Czyli poszerzyć opis faktyczny.

W dniu ................ podróżowałem środkami transportu należącymi do powoda. Prawdą jest, że nie uiściłem należnej opłaty za przejazd. Nie kwestionuję, że powód prawidłowo naliczył opłatę dodatkową za przejazd bez biletu - lecz odmawiam zapłaty tego roszczenia z uwagi na to, iż roszczenie to w chwili wniesienia powództwa do sądu uległo przedawnieniu. Powód od początku dysponował pełnymi danymi pozwanego i nie podjął żadnych kroków zmierzających do odzyskania dochodzonej pozwem kwoty. W tej sytuacji całkowicie bierna postawa powoda doprowadziła do tego, iż roszczenie uległo przedawnieniu.

Oświadczam, iż nie zgłaszam żadnych wniosków dowodowych.

.................
podpis
4.
09:34 11-03-2010   troon666
A więc:
Jest to sprzeciw od nakazu zapłaty,
Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego: W całości

Zarzuty i wnioski pozwanego: Wnoszę o uchylenie w całości nakazu zapłaty i oddalenie powództwa. Podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia.

Żądanie zwrotu kosztów procesu:
w/g norm przepisanych

Uzasadnienie:
Roszczenie jest przedawnione na podstawie art 778 kc dlatego pozew jest niezasadny

reszta rubryk skreślone a rubryka 11 Czy powyżej zgłoszono wszystkie dowody zostawiłem że tak.

5.
19:30 10-03-2010   Łukasz Nysztal
Nie wiemy jaką formę konkretnie przybrał Pana sprzeciw. Prosimy o jego dokładną treść.
6.
13:59 10-03-2010   troon666
Witam miesiąc temu otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym za brak biletu w ZKM. Całe zdarzenie miało miejsce 08-06-2006! Wystosowałem sprzeciw powołując się na art 778kc. (nie otrzymałem żadnego pisma sądowego w tym czasie ani nic nie podpisywałem w zkm) PO 2 tygodniach otrzymałem pouczenie o uzupełnieniu okoliczności faktycznych i wniosków dowodowych. Pytanie jak to sformułować i jakie dowody wymienić. ?
Proszę o pilną pomoc...

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Przemysław Gogojewicz

Radca prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur