9 września 2010

Anieli, Aureliego

Zwrot opłaty za hotel - dodaj swój komentarz
Autor postu:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać ulubione dyskusje
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w odwrotnej kolejności):
1.
11:05 17-03-2010   kwiczol
W cytowanej przeze mnie ustawie jest mowa o reklamacji "imprezy turystycznej",a usługi hotelowe są traktowane jako "usługa turystyczna" więc chyba ten pkt nie będzie obowiązywał w mojej sytuacji??

Z kolei w USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej jest mowa o sprzedaży rzeczy ruchomej, więc nie ma ona chyba również zastosowania w przypadku usługi??

Na jakiej ustawie można się oprzeć dokonując reklamacji usługi??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
2.
09:46 14-03-2010   Łukasz Nysztal
Tak - jest to reklamacja.
3.
09:36 14-03-2010   kwiczol
Dziękuję za informacje.

Doczytałem jeszcze, że zgodnie z art. 20 pkt 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych „Jeżeli organizator turystyki nie ustosunkuje się do reklamacji na piśmie, w terminie 30 dni od dnia zakończenia imprezy turystycznej, a w wypadku zgłoszenia tej reklamacji po zakończeniu imprezy turystycznej w terminie 30 dni od jej złożenia, uważa się, że uznał reklamację za uzasadnioną.”

Czy wezwanie do zapłaty można uznać jako złożenie reklamacji?

W związku z brakiem odpowiedzi, czyli uznaniem reklamacji wyrok sądowy będzie praktycznie formalnością??
4.
09:25 13-03-2010   Łukasz Nysztal
Tego typu sprawami nie zajmuje się policja. Jeśli nie ma możliwości rozwiązania sporu polubownie to pozostaje tylko pozew do sądu cywilnego.
5.
09:21 13-03-2010   kwiczol
Pismo wzywające do zapłaty wysłałem już listem poleconym, nie otrzymałem na nie żadnej odpowiedzi.

W związku z tym czy jest konieczność zgłoszenia tego na policję czy lepiej od razu złożyć pozew??
6.
15:32 12-03-2010   Łukasz Nysztal
Trzeba ustalić w jakiej formie prawnej ów hotel działa. Jeśli indywidualna działalność gospodarcza to pozywa się właściciela. Jeśli spółka kapitałowa - to pozywa się spółkę.
7.
08:03 12-03-2010   kwiczol

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Rozumiem, że można to podciągnąć pod "gwarancje jakości" lub "niezgodność towaru konsumenckiego z umową sprzedaży konsumanckiej"?

Adresatem pozwu ma być hotel czy muszę się dowiedzieć kto jest jego właścicielem/zarządcą??

8.
17:52 11-03-2010   tomasz wojciechowski
Dział VI
Postępowanie uproszczone
Art. 505(1).
Przepisy niniejszego działu stosuje się w następujących sprawach należących do
właściwości sądów rejonowych:
1) o roszczenia wynikające z umów, jeżeli wartość przedmiotu sporu nie przekracza
dziesięciu tysięcy złotych, a w sprawach o roszczenia wynikające z
rękojmi, gwarancji jakości lub z niezgodności towaru konsumpcyjnego z
umową sprzedaży konsumenckiej, jeżeli wartość przedmiotu umowy nie
przekracza tej kwoty,
2) o zapłatę czynszu najmu lokali mieszkalnych i opłat obciążających najemcę
oraz opłat z tytułu korzystania z lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej
bez względu na wartość przedmiotu sporu.
Art. 505(2).
Pozew, odpowiedź na pozew, sprzeciw od wyroku zaocznego i pismo zawierające
wnioski dowodowe wnoszone w postępowaniu uproszczonym powinny być sporządzone
na urzędowych formularzach.
9.
12:31 11-03-2010   kwiczol
Witam serdecznie.
Mam prośbę o udzielenie odpowiedzi na moje pytania.
Zapłaciłem z góry za pobyt w hotelu, którego standard całkowicie odbiegał od opisu na stronie www i udzielonej mi przez recepcjonistkę. Nie skorzystałem z usługi, gdyż dostałem zapewnienie o zwrocie kwoty na moje konto. Pomimo kilku prób kontaktu oraz wysłania wezwania do zapłaty nie otrzymałem żadnej informacji.

Pyt.1 Pismo wysłałem na adres: Nazwa hotelu, adres - czy jest to dobry adresat czy miałem znaleść informacje o właścicielu hotelu i na niego zaadresować pismo?

Pyt.2 Czy ma tutaj zastosowanie postępowanie uproszczone?

Pozdrawiam i dziękuje za informacje.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Patryk Zborowski

Ekspert z zakresu tematyki ślubnej

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur