9 września 2010

Anieli, Aureliego

Sprawa cywilina - dodaj swój komentarz
Autor postu:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać ulubione dyskusje
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w odwrotnej kolejności):
1.
09:00 13-03-2010   Łukasz Nysztal
Jedyna możliwość to spłata zadłużenia.
2.
20:49 12-03-2010   gerwazy
Proszę mi doradzić czy jest jakaś linia obrony przed licytacją.
3.
20:17 12-03-2010   Łukasz Nysztal
Nie - takie rozwiązanie nic nie da. Taka darowizna zostanie zaskarżona przez wierzyciela skargą pauliańską. Ponadto dokonując takiej czynności ryzykuje Pan odpowiedzialnością karną z art. 300 kk.
4.
19:42 12-03-2010   gerwazy
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy obecnie mogę majątek osobisty(dom) przekazać w darowiźnie żonie i czy to mnie obroni przed licytacją komornika.A sprawę długu chcę spłacać wierzycielowi w ratach.
5.
17:53 12-03-2010   kempi82
Pełnomocnik wierzyciela sam nie może zlicytować Pańskiej nieruchomości. Czynności egzekucyjne należą do komornika i sądu, a nie adwokata, który może jedynie złożyć do komornika wniosek o zajęcie i zlicytowanie nieruchomości. Fakt, że nieruchomość może mieć wartość znacznie przekraczającą wysokość zadłużenia nie powoduje, że licytacja nie może się odbyć.
Jeżeli chodzi o umorzenie to komornik najprawdopodobniej przekaże pełnomocnikowi wierzyciela dokumenty wskazujące podstawę umorzenia postępowania, następnie go wysłucha w tej sprawie i zdecyduje, czy umorzyć, czy też kontynuować egzekucję. Dodam, że umorzone postępowanie może być na nowo podjęte, jeżeli wierzyciel złoży odpowiedni wniosek do komornika.
6.
17:27 12-03-2010   gerwazy
Tak moje zadłużenie zostało stwierdzone wyrokiem sądu.Po uprawomocnieniu przyszedł komornik spisał protokół i powiedzał że odstąpi o umorzenie i odeśle dokumenty do pełnomocnika tej osobie której jestem winny pieniądze.Moim dochodem jest 153 zł z MOPSU a majątkiem osobistym jest dom w którym mieszkam i moja rodzina.
Chciałem się dowiedzieć czy pełnomocnik może wystąpić o zlicytowanie mojego domu za dług około 10 tyś.
7.
16:41 12-03-2010   kempi82
Mógłby Pan trochę jaśniej opisać stan faktyczny? Czy Pańskie zadłużenie zostało już stwierdzone wyrokiem sądowym i komornik przeprowadził postępowanie egzekucyjne, które ostatecznie zostało umorzone? Czyj adwokat chce przeprowadzić licytację?
8.
14:08 12-03-2010   gerwazy
Bump
9.
11:57 12-03-2010   gerwazy
Witam

Proszę o pomoc.

Czy adwokat,który ma pełnomocnictwo może mi zlicytować dom za długi 10 tyś.bo komornik odstąpił gdyż mój dochód to 153 zł z MOPSU.Dom jest moim majątkiem osobistym.

Czy to jest zgodne z prawem i jak wybrnąć z tej sprawy.

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Przemysław Gogojewicz

Radca prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur

nazwa