Mam zaległośc podatkową w podatku VAT za lata 2001 i 2002. Została ona spowodowana złożeniem korekt deklaracji VAT za poszczególne miesiące w tych latach.
Po złozeniu w/w korekt zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne mające na celu przymusowe ściągnięcie tych należności. Ponieważ nie posiadam żadnego majątku tak ruchomego jak i nieruchomości, nie mam również żadnych lokat, akcji itp, jedynym jak do tej pory średkiem egzekucyjnym było zajęcie mojego wynagrodzenia (pod koniec 2005 roku). W styczniu 2009 roku zmieniłem pracę i wynagrodzenie w nowym zakładzie pracy zostalo równiez zajęte.

I tu pojawia się moje pytanie - kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego zobowiązania. Czytałem, że zobowiązanie przedawnia się z upływem 5 lat od zastosowanie środka egzekucyjnego o którym zostałem ppowiadomiony (oczywiście o zajęciu wynagrodzenia powiadomiono mnie). Czy okres przedawnienia liczy się od nowa po zmianie pracy?
Jeśli moje przypuszczenia co do terminu przedawnienia są słuszne, to czy dzieje się to "z mocy ustawy" i zostanę powiadomiony o tym (dostanę decyzję z US lub komornika skarbowego), czy też muszę napisać wniosek o umożenie należności przez przedawnienie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.