9 września 2010

Anieli, Aureliego

zakup przedmiotu po zakończeniu jego aukcji - dodaj swój komentarz
Autor postu:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać ulubione dyskusje
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w odwrotnej kolejności):
1.
17:29 13-03-2010   kempi82
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Skoro mebel ma inne wymiary niż podawane w ofercie przez sprzedającego to można stwierdzić, że sprzedany przedmiot nie ma właściwości, o której zapewniał sprzedający. Nie można mówić o "przysłudze". Pani złożyła ofertę zakupu konkretnego przedmiotu i sprzedający przystając na nią odpowiada za właściwe wykonanie zobowiązania.
Dlatego powinna Pani skierować do niego pismo, za powiedzeniem odbioru, z informacją o odstąpieniu od umowy ze względu na wadę (niewłaściwe wymiary). Proszę zaproponować termin odbioru przedmiotu przez sprzedającego i zażądać zwrotu pieniędzy informując jednocześnie, że w przypadku odmowy sprawa zostanie skierowana do sądu.
2.
14:29 13-03-2010   aguaya
art. 556 Kodeksu Cywilnego dotyczy rękojmi za wadliwy towar, jak to odnieść do sprawnego mebla aczkoliwek niezgodnego z przedstawioną ofertą? dodam jeszcze, że sprzedawca w kolejnej rozmowie przyznał się, że posiada mebel, który odpowiada moim wymaganiom i może mi go sprzedać!!!!dodatkowo!!! oczywiście na wymianę się nie zgadza gdyż wg niego zrobił mi i tak przysługę bo sprzedaż była po zakończeniu aukcji...
bardzo prosze o podpowiedź co z tym dalej zrobić, rozmowa z tym gościem to jak grochem o ścianę;-((((
Agata
3.
18:28 12-03-2010   kempi82
W takiej sytuacji ma Pani prawa wynikające z art. 556 i następnych Kodeksu Cywilnego.

Temat przenoszę do działu Prawo cywilne.
4.
14:55 12-03-2010   aguaya
6 lutego 2010 zakończyła się aukcja na mebel (nie było chętnych), 6 marca wysłałam do sprzedawcy odnośnik na stronę z tą aukcją z pytaniem czy mogę ten mebel kupić..pytałam równiez o dodatkowe informacje dot.jego stabilnosci i jakosci; transakcja odbyła się poza Allegro;
towar okazał się niezgodny wymiarowo z podanymi w aukcji; dodam, ze nie dostałam ani paragonu ani faktury;na moją prośbę o odebranie na jego koszt tego mebla sprzedawca odpowiedzial, ze przeciez widzialam zdjecie mebla, nie pytałam o wymiary wiec to zaakceptowałam; wszystkie próby tłumaczenia, że wszystkie takie informacje byly zawarte w opisie i nie bylo takiej potrzeby okazaly sie jalowe; nawet moj argument, ze w takim razie mogl wystawić mebelek dla lalek Barbie w odpowiednim powiększeniu tez nic nie dało; sprzedawca nie chce mi zwrócić pieniędzy ani odebrac mebla;
bardzo proszę o poradę co mogę w tej sytuacji zrobić? sytuacja bardzo mnie stresuje a jestem w ostatnim trymestrze ciąży;-((((((
Agata

Nasze newslettery »

Nasi eksperci »

Ekspert wieszjak.pl

Katarzyna Przyborowska

Radca Prawny

Nasze serwisy »

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z

Znajdź prawnika »

wyszukiwanie szczegółowe »

Sądy i prokuratury »

Wyszukiwarka sądów i prokuratur